Тегелтија честитао Хануку

Срна
Тегелтија честитао Хануку

САРАЈЕВО- Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је празник свјетлости Хануку предсједнику Јеврејске заједнице у БиХ Јакобу Финцију, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ.

У име Савјета министара и своје лично име, Вама, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ упућујем искрене честитке поводом Хануке, са жељом да овај празник свјетлости и посвећења прославите са својим ближњима, у миру, добром расположењу и здрављу - наводи се у Тегелтиној честитки.

Тегелтија је изразио увјерење да ће Јеврејска заједница наставити да доприноси ширењу духа толеранције и међусобног поштовања у БиХ.

Ханука је јеврејски празник свјетлости. Обиљежава се шром свијета у храмовима у кућама службама, окупљањем породица и паљењем свијећа на посебном свјећњаку познатом као менора или ханукија.

Ханука се слави у знак сјећања на трогодишњи рат и ослобођење Јерусалима 165. године прије нове ере. Тај догађај у јудаизму се сматра чудом, будући да су након разарања Храма свијеће горјеле осам пута дуже, него што је то било могуће.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана