Tegeltija čestitao Hanuku

Srna
Tegeltija čestitao Hanuku

SARAJEVO- Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je praznik svjetlosti Hanuku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH.

U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Hanuke, sa željom da ovaj praznik svjetlosti i posvećenja proslavite sa svojim bližnjima, u miru, dobrom raspoloženju i zdravlju - navodi se u Tegeltinoj čestitki.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će Jevrejska zajednica nastaviti da doprinosi širenju duha tolerancije i međusobnog poštovanja u BiH.

Hanuka je jevrejski praznik svjetlosti. Obilježava se šrom svijeta u hramovima u kućama službama, okupljanjem porodica i paljenjem svijeća na posebnom svjećnjaku poznatom kao menora ili hanukija.

Hanuka se slavi u znak sjećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine prije nove ere. Taj događaj u judaizmu se smatra čudom, budući da su nakon razaranja Hrama svijeće gorjele osam puta duže, nego što je to bilo moguće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana