СЗО похвалила Клинику интензивне његе УКЦ-а Српске

Срна
СЗО похвалила Клинику интензивне његе УКЦ-а Српске

БАЊАЛУКА - Свјетска здравствена организација /СЗО/ похвалила је рад Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и Јединице интензивне његе када је у питању проценат преживљавања пацијената који су били на респиратору, изјавио је начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Пеђа Ковачевић.

Ковачевић је навео да је у вријеме када је стигла пандемија вируса корона СЗО трагала за моделима како да помогне земљама у развоју, које немају интензивну медицину на довољно високом нивоу.

“Дошли су до нашег чланка у којем смо публиковали студију из области интензивне медицине, потражили су нас и посјетили”, рекао је Ковачевић и додао да је модел који су развили са Мејо клиником из САД послужио као модел едукације за простор бивше Југославије.

Према његовим ријечима, послије шест мјесеци од иницијалне посјете СЗО, посјетили су УКЦ и били поприлично изненађени организацијом, како је болница преуређена, па до тога колика је стопа преживљавања пацијената у критичном стању.

“То им је дало зелено свјетло да нас могу прогласити за центар изврсности”, рекао је Ковачевић за РТРС.

У моменту посјете делегације СЗО, додао је, проценат пацијената који су изашли са интензивне његе био је између 40 и 50 одсто.

Он је навео да је то висок проценат ако се зна да је БиХ у транзицији, неразвијена и да у цијелој земљи постоји само један центар са јединицом интензивне његе трећег нивоа, а то је у УКЦ Републике Српске у Бањалуци.

Тренутно у УКЦ-у Српске у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране ради шест љекара субспецијалиста, док су још двоје љекара на субспецијализацији. Тај број у земљама у окружењу једино још имају Универзитетска болница у Загребу - Ребро и Универзитетски клинички центар у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана