Свињари у Републици Српској забринути због афричке куге

ATV
Свињари у Републици Српској забринути због афричке куге

Уколико само једна свиња у Републици Српској оболи од афричке куге, нашу производњу чекају црни дани, поручују забринути узгајивачи. Једна од најопаснијих свињских болести појавила се у Мађарској и Румунији, па су на додатном опрезу. Потребно је радити на дезинфекцији и ограничити кретање по фармама.

“Уколико би дошло до појаве афричке свињске куге, то је вирус, дошло би до огромног, брзог ширења те болести. Поготово јер може да се преноси помијама, самим додиром, обућом. Тај вирус је постојан чак и на минусу, ако се држи у замрзнутом месу,” каже Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара Републике Српске.

За афричку свињску кугу нема лијека. На људе не може да се пренесе, али је за свиње фатална у року од три до пет дана. Ако дође до заразе, предвиђена је еутаназија над свим свињама у кругу од пет до осам километара. Након тога слиједи дезинфекција, одмор објекта, па тек онда поновно кориштење. Потенцијалне економске штете су огромне.

“У овом моменту је најважније поручити произвођачима да активним надзором и пријавом сумње на обољење код сваког изненадног угинућа треба узорке доставити у лабораторију, да се искључи присуство вируса. И ако се појави на одређеном подручју, службе и инспекција могу адекватно да реагују да се болест не прошири даље,” рекао је Жељко Сладојевић, директор Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан”.

На посљедњој сједници, Влада је донијела програм мониторинга свињске куге који, од следеће седмице, подразумијева праћење болести у региону, надзор над великим фармама свиња и контролу пограничних подручја. Осим тога, прати се и кретање популације дивљих свиња. 

“Сондирамо, односно контролишемо популацију дивљих свиња, у сарадњи са Ловачким савезом Републике Српске, да се изврши одстријел одређене популације дивљих свиња на тачно одређеној територији. Гдје бисмо изанализирали да ли је постојао контакт, да ли има вируса,” појашњава Драган Кнежевић, помоћник министра пољопривреде за ветеринарство.

Колико је афричка свињска куга опасна, најбоље говори примјер Кине, највећег свјетског произвођача свињетине, гдје се вирус појавио прошлог августа. Ове године могли би да остану без 200 милиона свиња - нешто мање од укупног броја свиња у Европи и САД-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана