Шверцерима и даље најдражи дуван

Милијана Латиновић
Шверцерима и даље најдражи дуван

Бањалука - Шверц акцизне робе у БиХ јењава, што потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чији су службеници за шест мјесеци ове године привремено одузели цигарете, дуван, кафу и алкохол у вриједности већој од 715.000 марака, што је за око 295.000 марака мање у односу на исти период лани.

Процијењена вриједност привремено одузете акцизне робе у првом полугодишту прошле године, према подацима УИО, износила је 1,01 милион марака, а међу плијеном и ове, као и претходних година, највише је било дувана и дуванских прерађевина.

Према подацима УИО, за шест мјесеци ове године одузета је 74.061 паклица цигарета, затим 2.139 килограма резаног дувана, 24.011 комада ручно пуњених цигарета, те разни алкохолни производи и кафа.

- Након привременог одузимања акцизних производа, они се предају надлежном одсјеку за пословне услуге. Према запримљеним пресудама Суда БиХ и рјешењима прекршајних судова, одузета акцизна роба се најчешће уништава - навели су у УИО БиХ.

Истичу да је у првих шест мјесеци поднесен 51 захтјев за покретање прекршајног поступка, од чега је ријешено 13 захтјева, док је у скраћеном прекршајном поступку издато укупно 27 прекршајних налога, од чега је 21 наплаћен.

- Казне се крећу у распону од 100 до 1.000 марака. Сходно кривичном законодавству, у посматраном периоду Тужилаштву БиХ поднесено је 28 извјештаја о постојању основа сумње у почињено кривично дјело недозвољени промет акцизне робе, од којих су три предмета од Суда БиХ ријешена, и то у два случаја је донесена наредба о неспровођењу истраге, а у једном случају изречена је пресуда од годину дана условне казне - истакли су у УИО.

Додали су да су службеници УИО акцизну робу одузимали широм БиХ, а највише плијена одузето је у Сарајеву, Храсници, Трнову, Требињу, Градишци, Грачаници, Тузли и Зеници. Додали су да су акције спроводили и у Мостару, Живиницама, Палама, Брчком, Добоју, Бањалуци и другим локалним заједницама.

Економисти кажу да није ни чудо што је највише заплијењено дувана и дуванских прерађевина јер су акцизе на те производе у БиХ драстично порасле, па се и том робом најчешће шверцује јер доноси највећу зараду.

- Акцизе на дуван и дуванске прерађевине у БиХ су толико велике да се приходи по том основу константно смањују, а црно тржиште цвјета - рекао је економиста Зоран Павловић.

 

Процијењена вриједност привремено одузете акцизне робе у првом полугодишту

цигарете                                                     363.855 КМ
резани дуван                                             329.739 КМ
ручно пуњене цигарете                          6.120 КМ
разни алкохолни производи                13.671 КМ
кафа                                                             2.172 КМ                              
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана