Све мање ђака у првом разреду основних школа: У цијелој општини Калиновик само три првачића

Данијела Бајић
Све мање ђака у првом разреду основних школа: У цијелој општини Калиновик само три првачића

БАЊАЛУКА - У први разред основних школа у Српској ове године уписана су 173 ученика мање него лани, а најмање првачића, односно њих троје, на јесен ће у клупе сјести у општини Калиновик.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школску 2021/2022. годину у априлу и мају уписано је 8.949 ученика, односно 4.632 дјечака и 4.317 дјевојчица. У школској 2020/2021, подсјећају, укупно су била уписано 9.122 првачића, а годину раније 9.293.

- Највише ђака у први разред ове године уписано је у бањалучким основним школама и то 1.896. Слиједи Бијељина са 809, те Добој са 494 првачића. У клупе приједорских основних школа на јесен ће сјести 477 првачића, а у Градишци 376 ученика - истакли су у министарству.

Додали су да је најмање ученика у први разред уписано у Калиновику, гдје ће на јесен у школу кренути три првачића. У први разред у Језеру, Дринићу и Трнову, како су навели у министарству, кренуће по седам ученика.

Иако се град на Врбасу може похвалити највећим бројем првачића, поједине школе, чак и оне у ужем центру града, на јесен ће имати мање ђака. Директорица ОШ “Иво Андрић” у Бањалуци Жељка Опачић каже да су ове године у први разред ове установе уписана 94 ђака.

- Прошле године смо имали 105 првачића - казала је Опачићева.

Предсједник Актива директора основних школа у бијељинској регији Предраг Рачановић рекао је за “Глас” да се број првачића смањује из године у годину, а овај проблем највише је изражен у руралним срединама, јер се становништво сели у град или у иностранство.

- У 12 подручних школа није уписан ниједан првачић. Кад су у питању градске школе, ту нема великих осцилација у односу на претходне године - казао је Рачановић.

Према ријечима предсједника Актива директора основних школа приједорске регије Здравка Будимира, на овом подручју нема школа које нису уписале бар неколико првачића.

- Неке школе на подручју овог актива су уписале мање првачића, а неке више у односу на прошлу годину и промјене су незнатне - казао је Будимир.

Директорица ОШ “Вук Караџић” у Језеру Миланка Васиљевић каже да ове године имају три првачића мање него лани.

- У просјеку годишње први разред у Језеру упише десеторо дјеце.  Међутим, ове године је то нешто мање - казала је Васиљевићева и додала да је девети разред ове године завршило 12 ђака.

Услови

Начелница Језера Снежана Ружичић сматра да општине попут ове треба максимално да јачају руралне крајеве и стварају што квалитетније услове живота како би и школе биле пуније.

- Са својим тимом сам учествовала у инфраструктурним пројектима и стварању једнаких услова за дјецу на селу и у граду. На примјер, саграђена је сала, гдје дјеца из руралних крајева могу да одржавају манифестације и секције - казала је Ружичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана