Сваки трећи ученик на мети вршњака супротног пола

Анита Јанковић Речевић
Сваки трећи ученик на мети вршњака супротног пола

ТРЕБИЊЕ - Скоро двије трећине ученика деветих разреда у Херцеговини сматра да не постоји равноправност међу дјевојчицама и дјечацима, а 33 одсто њих било је жртва увредљивог и неприхватљивог понашања од стране супротног пола, што према оцјени стручњака осликава стварно стање у односима равноправности у друштву.

Истраживање које је спровело требињско Удружење “Међународни центар за промоцију људских права” у оквиру пројекта “Спречавање и сузбијање родно заснованог насиља над дјевојчицама у њиховом окружењу” спроведено је у девет основних школа на подручју источне Херцеговине, а добијени резултати потврђују да је вршњачко и родно засновано насиље присутно међу адолесцентима те да је вербално злостављање најчешћи његов облик.

- Истраживањем смо обухватили 440 ђака деветих разреда основних школа из Требиња, Билеће, Берковића, Невесиња и Љубиња. Највећи број њих је навео да није био предмет увредљивог и неприхватљивог понашања од стране супротног пола, међутим 21 одсто ђака тврди да је било изложено вербалном злостављању, непримјереним шалама на рачун изгледа, облачења и способности, седам одсто физичком злостављању и три одсто пријетњама - истиче предсједница поменутог удружења Александра Вуковић наводећи да је 37 одсто испитаника нагласило да познаје дјевојчице и дјечаке који су били или су и сада жртве родно заснованог и вршњачког насиља.

Додала је да је основни циљ пројекта био јачање свијести о родној равноправности, едукација о све наглашенијој штетности и посљедицама родно заснованог насиља и опасностима модерног доба.

- Само 43 одсто испитаника се изјаснило да су мушкарци и жене у потпуности равноправни у друштву, док 54 одсто њих сматра да дјевојчице и дјечаци нису равноправни, од чега 30 одсто ђака наводи да су равноправни само формално, а 24 одсто да нису равноправни уопште. Оваква виђења дјечака и дјевојчица потврђују стварно стање у односима равноправности у друштву - казала је Вуковићева.

Она истиче да резултати до којих су дошли указују и на то да се у Српској мора одговорно спроводити нормативни оквир родне равноправности, што представља изазов и обавезу свих надлежних институција, установа и организација, укључујући школу и породицу.

- Неопходно је образовање и континуиран рад на подизању свијести о људским правима, посебно женске популације. У васпитно-образовном систему један од главних циљева морао би бити континуирано учење дјевојчица и дјечака о потреби међусобног уважавања, поштовања, прихватања принципа равноправности и једнакости. Потребно је постићи додатну сензибилизацију о свим облицима родно заснованог насиља над женама и дјевојчицама, са нагласком на насиље у породици и сексуално насиље - навела је Вуковићева и додала да су сви облици насиља, укључујући и вршњачко, узроковани дисфункционалношћу породице и заједнице, утицајем савремених технологија, недовољном едукацијом родитеља те неспровођењем бројних облика едукације, почевши од предшколског периода па надаље.

И социолог Ведран Француз сматра да је у транзиционим друштвима гдје је присутна неравноправност кључна улога образовања.

- Спречавање родних стереотипа и промовисање родне равноправности мора добити више пажње у уџбеницима, плану и програму, јер само тако можемо тежити једнакости. Перцепције и ставови које ученици формирају носиће током цијелог живота и зато образовање мора кроз вишегодишње активности радити на промоцији равноправности - казао је Француз и додао да је на овим просторима важно промијенити став да је улога жене традиционална те прихватити да је потпуно равноправна у друштву.

Публикација

Из пројекта је проистекла и публикација која доноси мјере и активности на препознавању и спречавању родно заснованог насиља, насиља у породици, вршњачког насиља у школи и социјалном окружењу дјевојчица и дјечака, а садржи и неколико цјелина о томе шта представља насиље и које су његове врсте.

- Публикација је намијењена ђацима, наставницима и ваннаставном особљу, родитељима, као и широј стручној јавности с циљем да се сви надлежни и одговорни субјекти ангажују на спровођењу мјера превенције, спречавања и сузбијања родно заснованог и вршњачког насиља и тиме спријечи насиље над и међу школском дјецом - казали су у Удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана