Строжија контрола рада на црно

ATV
Строжија контрола рада на црно

Строжија контрола рада на црно али и рада инспектора на терену, само су неке од промјена у закону о инспекцијама на којима ради Министарство управе и локалне самоуправе.

Засад не откривају детаље и поручују да ће нацрт ускоро у процедуру. Синдикалци немају ништа против. Сматрају да тренутни систем контроле не функционише како треба. 

“Доста смо времена провели на неке превентивне мјере, савјетодавне функције инспектората и свега осталог. Видимо, нажалост, да то није дало довољне резултате, сматрамо да строжије казне и репресивније дјеловање сигурно ће уозбиљити и унаприједити постојеће стање које имамо тренутно”, каже Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске

Потребно је циљано ићи на одређене послодавце за које се зна да не поштују правила, оцјењују у Синдикату. Послодавци одговарају - немамо ништа против ширих овлашћења за инспекцију. Подржавају све што ће умањити сиву економију.

“Оно што је за послодавце битно, да послодавци који не поштују прописе Републике Српске и БиХ представљају нелојалну конкуренцију и у сваком случају у неком наредном периоду очекујемо да ове мјере које ћемо постићи и путем закона о инспекцијама дају ефекат, и да се у коначници смањи неформална економија у Републици Српској”, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Са послодавцима се слажу и у Привредној комори - нелојална конкуренција је озбиљан проблем Републике Српске. Премијер Радован Вишковић и са представницима коморе је разговарао о тоје теми и тражио да дају допринос новом закону. Одређене идеје већ имају.

“То подразумијева и пооштравање с једне стране, али и да се избјегну ситуације као што смо до сада имали - да имамо селективан приступ појединим привредним друштвима, да с једне стране имате привредна друштва која врло често имају посјете инспекције, с друге стране у нека привредна друштва годинама не улазе. Да имамо ситуацију да поједини инспектори на свој начин тумаче одређене одредбе”, каже Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Измјена рада инспектора је за синдикалце било једно од кључних питања из Меморандума о заједничким мјерама.Влада и Савез синдиката су овај документ потписали крајем 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана