Становници Градишке на мукама: Километарске колоне блокирале пут до кућа

 Милијана Латиновић
Становници Градишке на мукама: Километарске колоне блокирале пут до кућа

БАЊАЛУКА - Становници Градишке огорчени су јер од километарске колоне возила која чекају да пређу границу са Хрватском, не могу да дођу ни до својих домова, а љути су и возачи камиона који и по неколико дана чекају на улазак у Европску унију.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да гужве на граници у вријеме празника и нису новост, али да је уласком Хрватске у шенген зону све постало много теже.

Градишчани причају да је у недјељу било готово немогуће ући у град, јер су оба путна правца која воде у ову локалну заједницу била закрчена колоном возила.

У насељу Крушкик након силаска с аутопута колоне су биле километарске, а ништа боље није било ни на магистралном путу Бањалука - Градишка.

- Кренула сам код родитеља магистралним путем и колона ме дочекала у мјесту Брестовчина које је од граничног прелаза удаљено најмање километар и по. Пробијала сам се претицањем у супротној траци, али нисам видјела други избор. Будући да су возила готово непрестано стизала и из тог смјера морала сам се склањати што је било, ем ризично, ем споро. У једном моменту настао је тотални колапс јер се аута због камиона нису успијевала ни мимоилазити - рекла је А.Р. и додала да се, ако се због уласка Хрватске у Шенген гужве наставе, мора тражити неко рјешење јер ће овакве колоне за мјештане најсјевернијег града Српске бити неиздрживе.

А неиздрживо је постало и за возаче камиона који и по два-три дана чекају да пређу границу.

- Ситуација је и више него катастрофална. Ми смо на ово упозоравали и прије пола године. Овај проблем датира већ годинама на граничним прелазима Градишка, Изачић, Брод и Рача, а сада је све више дошло до изражаја на прелазима који вежу БиХ и Хрватску. Немамо изграђену инфраструктуру да се паркирамо и не сметамо мјештанима, као шо је случај сада у Градишци. Сви превозници паркирају се, нажалост, на јавним површинама, на путевима испред кућа и продавница и тако сметамо мјештанима, а немамо куда - рекао је предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Српске, Никола Грбић.

Он је нагласио да се и они који чекају у колони као и мјештани морају наоружати стрпљењем, јер другог избора немају.

- Сада дефинитивно БиХ не може урадити ништа, јер Хрватска је ушла у Шенген и она захтијева детаљне прегледе на граници с БиХ, како робе, тако и путника. Док прођу празници и сви наши људи из дијаспоре се почну враћати у Европу, гужве ће бити још и веће - поручио је Грбић.

Из Ауто-мото савеза РС јуче је саопштено да је појачан интензитет саобраћаја у оба смјера на граничном прелазу Каракај, док су на излазу из БиХ дуга чекања евидентирана у Градишци, Доњој Градини, Козарској Дубици, Орашју, Броду, Новом Граду, Костајници, Шепку и Великој Кладуши.

У Граничној полицији БиХ су за “Глас” навели да се на излазу из БиХ у недјељу на прелазима Градишка и Градина чекало и до четири часа.

- С обзиром на то да је вријеме празника било је очекивано да ће на граничним прелазима бити повремених задржавања - додали су у Граничној полицији.

Проблеми

Никола Грбић је рекао да се од уласка Хрватске у Шенген детаљно све прегледа, те тврди да ће требати најмање пола године да се Хрватска прилагоди новим околностима.

- Све ово нам повећава трошкове, јер возачима морамо исплатити дневницу возили они или чекали на граници, а каснићемо и са испоруком робе и кршити уговорене рокове - рекао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана