Српска у Србију у прва три мјесеца извезла струју у вриједности од 100 милиона КМ

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Република Српска је у прва три мјесеца у Србију извезла робу у вриједности од 230 милиона КМ, од чега је 100 милиона КМ извоз струје, изјавио је данас предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић оцијенивши да се је ријеч о традиционално најзначајнијим трговинским партнерима.

"Увезли смо негдје око 270 КМ. То је у посљедње вријеме једна од највећих покривености увоза извозом. Ове године је покривеност увоза извозом из Републике Српске убједљиво највећа јер је скоро 40 одсто извоза из Српске у Србију била електрична енергија", рекао је Ћорић, који је присуствовао отварању Међународног сајма технике и технологије.

Он је је истакао да се показало да су енергија и храна доминантне у робној размјени Србије и Републике Српске.

"Ове године из Републике Српске је ишла енергија, а са друге стране из Србије су се увозиле житарице и остали прехрамбени производи", рекао је Ћорић и додао да у овом тренутку није тешко продати енергију.

Он је указао на чињеницу да Република Српска са својим производим капацитетима и садашњом потрошњом сада има тржишних вишкова што је добро за енергетски сектор.

Ћорић сматра да је то добро и за Србију, те да ту не може бити политичких уплива и сметњи.

"Ово је чисто на тржишној основи. Исто као што и велике количине житарица, кукуруза, пшенице, хљеба и осталих прехранбених производа Република Српска набавља из Србије и то је оно што карактерише робну размјену. Битно је да се можемо ослонити једни на друге у сваком тренутку и то је оно што чини ову размјену и поставља на знатно већи ниво", рекао је Ћорић.

Он је изразио задовољство што компаније из Српске организовано наступају на Међународном сајму технике и технолошког развоја и указао да је то 12. обједињени наступ у организацији Привредне коморе Републике Српске.

"Ове године имамо наступ четири предузећа и наравно велики број предузећа путем каталога. Сваки излазак предузећа и привреде на сајамске манифестације много значи. Показало се то у претходним периодима. Имали смо значајне наступа, а након тога комерцијалне уговоре и надам се да ће то бити и овај пут", рекао је Ћорић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана