Сребреница: Предстоји замјена стубова дијела јавне расвјете

Срна
Сребреница: Предстоји замјена стубова дијела јавне расвјете

СРЕБРЕНИЦА- Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) подржаће реализацију пројекта "За бољи квалитет живота у Сребреници", који се односи на реконструкцију јавне расвјете у ужем градском језгру ове општине.

Из општине Сребреница саопштено је да ће 29 оштећених стубова за јавну расвјету бити замијењено новим декоративним стубовима од алуминијумских профила, дужине четири метра, са троструком лиром и три кугле са високоефикасним ЛЕД свјетиљкама од 40 вати, које задовољавају еколошке стандарде.

Општина ће финансирати 30 одсто вриједности пројекта, чији је главни инвеститор УСАИД у оквиру пројекта "ПРО-будућност", који реализује у БиХ.

Предвиђено је да замјена стубова буде реализована од јула до новембра. У предузећу "Свјетлост", које одржава јавну расвјету у Сребреници, новинарима је речено да је 2014. године завршен пројекат енергетске ефикасности у овој општини и да су у градском дијелу постављене ЛЕД сијалице, али да није рађена анализа уштеде енергије јер је мрежа јавне расвјете проширена, па поуздана анализа није ни могла бити урађена.

План годишње уштеде био је 11.000 КМ. И тај пројекат енергетске ефикасности финансирао је УСАИД са 80.730 КМ. У "Свјетлости" наводе да јавну расвјету на подручју општине Сребреница чини укупно 1.200 расвјетних поља, од којих је већина са старим расвјетним тијелима, која треба замијенити ЛЕД сијалицама, што се постепено ради у складу са могућностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана