Синиша Аџић, предсједник Управе Нове банке: Клијентима смо у пандемији и партнер и ослонац

ГС
Синиша Аџић je говорио о изазовима у пословању у вријеме пандемије вируса корона и циљевима и очекивањима Банке за наредни период
Foto: Нова банка | Синиша Аџић je говорио о изазовима у пословању у вријеме пандемије вируса корона и циљевима и очекивањима Банке за наредни период

Синиша Аџић, предсједник Управе Нове банке, говорио је о изазовима у пословању у вријеме пандемије вируса корона, али и о циљевима и очекивањима Банке за наредни период.

ГЛАС: Колико је сама пандемија утицала на рад Нове банке?

АЏИЋ: Пандемија је промијенила пословање свих. Неке је вратила пар корака уназад, неке погурала напријед. Ми се прилагођавамо позицијама наших клијената, дијелимо исту судбину. Утицај пандемије на банкарски сектор ћемо видјети тек након пандемије. Оне ће несумњиво утицати на резултат пословања. Данас, клијенти који су највише погођени користе мјере подршке које су дефинисане одлукама Агенција за банкарство. На жалост, оне имају свој рок важности.

Сигурно сте већ небројено много пута чули да криза представља шансу, али тако је, кризе су невиђени изазови и ту нема много простора за тачне или погрешне одговоре. 

Ми смо се опредијелили да наставимо са пословањем, да будемо подршка нашим клијентима, али и клијентима других банака које су застале са кредитним активостима. Сматрали смо да је у пандемији потребно бити партнер и ослонац. То клијенти препознају и то је основ за нешто чиме се поносимо а то је да смо ми домаћа банка.

Резултат 2021. године, бар за сада, је показао да је наша одлука и стратегија била исправна. Трећи квартал смо завршили са 18 милиона КМ нето добити, што само показује колико смо добри партнери и колико пратимо потребе наших клијената. И колико то они својим повјерењем награђују.

ГЛАС: Каква су Ваша очекивања везана за Нову банку и банкарски сектор Босне и Херцеговине до краја 2021. године?

АЏИЋ: Сматрам да се банке још увијек сусрећу са бројним изазовима који ће условити прилагођавање њихових пословних модела, а све у циљу опстанка и просперитета на тржишту. Са једне стране, ту су и даље видљиве посљедице пандемије, а са друге стране активне промјене регулаторног оквира у ком банке послују. Ове изазове превазиће само банке које буду спремне да прихвате промјене и ускладе своје пословне моделе са новим захтјевима.

Морамо рачунати на то да оно што нам се посљедњих годину и више дешава остаје као наша нова реалност. Мјере које још увијек спроводимо за санирање негативних економских посљедица имају за циљ да ублаже први удар економске кризе у кратком року. Међутим, неопходно је гледати дугорочније, јер ће и банке и клијенти морати да се прилагоде новој економској реалности. Обзиром да ће се негативни ефекти осјећати током дужег периода, фокус свима мора бити на адаптацији. Нова банка већ годинама уназад стабилно расте и његује филозофију гдје сваку кризу и прилику треба схватити као шансу и изазов, а не као кочницу даљег развоја. 

Расли смо и за вријеме финансијске кризе 2008-2010. године, расли смо и у периоду након што је криза благо посустала, за вријеме свих власничких трансформација, те нема разлога да такву праксу не наставимо и у годинама пред нама. Оно на шта смо посебно поносни је да, упркос свим околностима, штедња расте брже у односу на кредите и што је најбољи показатељ колико нам клијенти вјерују. Циљ који Нова банка има за наредни период укључује иновације и креативност, које су итекако могуће, а сада и пријеко потребне, у банкарском пословању.

Бригом о запосленима, доказивањем вриједности клијентима, припремом за најгори економски сценарио и јачањем основних пословних активности, имамо најбоље шансе да изађемо из кризе јачи и снажнији, са здравим, препознатљивим домаћим брендом. Зато морамо имати разумијевања за клијенте и њихове потребе, те заједницу у којој послујемо. Ми у Новој банци вјерујемо да ће повјерење, које учврстимо у овим тешким временима, бити препознато и награђено у годинама пред нама.

ГЛАС: У којем правцу ће се развијати пословања Нове банке у наредном периоду?

АЏИЋ: Свједоци смо да је пандемија вируса корона додатно истакла чињеницу да је дигитализација будућност банкарства. Наметнути су нам бројни изазови, али истовремоно то нам отвара нови простор за иновације без којих дигитална трансформација није могућа.

Развој пословања Нове банке иде у правцу сигурнијег, лакшег и јефтинијег пословања, како за клијенте, тако и за Банку. 

Промјене које нам долазе доносе боље корисничко искуство за клијенте, посебно због брзине рјешавања њихових потреба. Због тога убрзано радимо на неким новим дигиталним рјешењима и додатним функционалностима постојећих. Радимо на увођењу дигиталне филијале, како би клијентима олакшали, убрзали и поједноставили рад са банком. Развијање нових услуга дигиталног банкарства клијентима ће донијети бројне предности, јер ће уз значајне уштеде бити у могућности да самостално обављају све типове трансакција у вријеме када то њима одговара, а то ће, такође, смањити и ризике које прати кориштење готовог новца.

Један дио клијената који не жели да долази у банку, имаће прилику да све ради са Новом банком из свог дома. Данас може да користи мобилну апликацију Смарт Нова, а наш циљ је да ће клијенти моћи остварити све производе путем више различитих канала. Дигитализација банкарског пословања није будућност. Она је садашњост.

ГЛАС: Шта бисте посебно истакли као квалитет Нове банке?

АЏИЋ: Иако дигитализујемо своје пословање не заборављамо најважнији ресурс, а то су свакако наши запослени. Желимо да будемо средина у којој ће се колеге поштовати и уважавати, у којој ћемо једни другим помагати. Мисија нас у Новој банци је да једни другима уљепшамо сваки дан, сваки сат и минут које проводимо заједно. Свјесни смо да живот пролази и кад смо на послу.

Живимо га тако да нам остане у лијепом сјећању. Само тако значи да је вриједило. Резултат Банке којим се можемо поносити, није циљ, он је посљедица, задовољства наших запослених. Ми слушамо клијенте, радимо да задовољимо њихове потребе али исто тако водимо рачуна да се радећи заједно, добро осјећамо. То нам је јако важно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана