Савиндан - српска лична карта, виза и визија за будућност

Срна
Савиндан - српска лична карта, виза и визија за будућност

БАЊАЛУКА - Бесједник на Светосавској академији у Бањалуци протонамјесник Срђан Рољић поручио је да је Савиндан - српска лична карта, виза и визија за будућност.

“Светосавска визија живота је свевремено савремена, увијек актуелна. То је уписивање имена Светосаваца у књигу живота. То је визија оцрковљења српског народа који се појављује у јединству, саборности и православљу као првовјерју и правоживљу кроз сљедовања апостолском предању”, истакао је Рољић у бесједи “Свети Сава и наше вријеме”.

Он је рекао да су Савин пут и Савина филозофија прости, али никако и једноставни, јер је то филозофија по Христу.

“Свети Сава је вододјелница српске историје, велика и највећа скретница у историји рода нашега, јер њиме тијело и душу српског народа оживљава Христос Господ духом својим светим”, нагласио је Рољић.

У име Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема, скуп је благословио протонамјесник Зоран Пајкановић који је рекао да нам је Господ дао Светог Саву - духовног великана који превазилази границе и својом светошћу и величином припада пуноћи Васељенског православља.

“Без обзира на ситуацију у вези са пандемијом вируса корона која влада цијелим свијетом, стојимо пред Богом и Светим Савом са пуно вјере и наде да ће помоћи нама и другима да превазиђемо и ово животно искушење, као што је бивало и кроз нашу хиљадугодишњу историју”, истакао је Пајкановић.

Он је закључио да код Срба све почиње са Светим Савом - црква, држава и народна самосвијест.

Академија у част Светом Сави, првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу, одржана је у Културном центру Бански двор.

Организатор академије је Српско пјевачко друштво “Јединство”, уз покровитељство Српске православне Епархије бањалучке, Српске црквене општине Бањалука, града Бањалука и РТРС-а.

У програму су учествовали Мјешовити хор Српског пјевачког друштва “Јединство Бањалука”, Камерни хор Академије умјетности Бањалука, те Мушки ансамбл “Константин” из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана