Сатлер уручио донацију: Институт добио 22.500 PCR тестова

Срна
Сатлер уручио донацију: Институт добио 22.500 PCR тестова

БАЊАЛУКА - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је данас у Бањалуци представницима Института за јавно здравство Републике Српске 22.500 PCR тестова и исто толико вирусних транспортних подлога.

Примопредаји опреме присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић, те амбасадори Аустрије и Њемачке у БиХ.

Сатлер је рекао новинарима да је ЕУ, заједно са овом донацијом, Републици Српској од марта прошле године уручила помоћ вриједну два милиона евра.

Цвијановићева је рекла да ће донирана опрема послужити за два мјесеца детектовања вируса корона.

Она је навела да је важно да се настави процес имунизације, истичући да се он у Републици Српској одвија континуирано.

-Тај процес тече малтене непрекидно, али нисмо увијек задовољни количинама вакцина којима располажемо. Задовољни смо што се процес не прекида и у континуитету добијамо потребне количине за одржавање тог процеса - нагласила је Цвијановићева.

Она је захвалила ЕУ за разумијевање и све видове помоћи, не само када је ријеч о пандемији вируса корона.

- Тијесна сарадња између Републике Српске, БиХ и ЕУ јесте нешто из чега видимо користи. Захвална сам и за бројне пројекте које је ЕУ реализовала у нашим општинама у сарадњи са нашим општинским и републичким институцијама - навела је Цвијановићева.

Она је изразила очекивање да ће се такви процеси кретати и у наредном периоду, као и задовољство када се покажу било какви знаци солидарности и сарадње.

- То није више само ствар колико чега добијате у новцу и која је то количина нечега. Ту су много важнији гестови које показујемо једни према другима. И велики и мањи проблеми се успјешно рјешавају ако смо заједно - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да пандемијска криза не одговара никоме у свијету и да се сви боре против ње на свој начин, али да је, без солидарности и сарадње, те координације одређених активности, тешко за било коју земљу да се самостално креће.

Зељковић је рекао да је у Републици Српској обављено више од 260.000 PCR тестирања и да ће тај процес бити настављен.

Он је додао да у Српској до сада није било нежељених реакција након примања вакцине.

Донирана опрема дио је укупне медицинске помоћи ЕУ намијењене БиХ за борбу против вируса корона у вриједности од 7,76 милиона евра, која се од марта прошле године испоручује здравственим установама у БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана