Satler uručio donaciju: Institut dobio 22.500 PCR testova

Srna
Satler uručio donaciju: Institut dobio 22.500 PCR testova

BANjALUKA - Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je danas u Banjaluci predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske 22.500 PCR testova i isto toliko virusnih transportnih podloga.

Primopredaji opreme prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, te ambasadori Austrije i Njemačke u BiH.

Satler je rekao novinarima da je EU, zajedno sa ovom donacijom, Republici Srpskoj od marta prošle godine uručila pomoć vrijednu dva miliona evra.

Cvijanovićeva je rekla da će donirana oprema poslužiti za dva mjeseca detektovanja virusa korona.

Ona je navela da je važno da se nastavi proces imunizacije, ističući da se on u Republici Srpskoj odvija kontinuirano.

-Taj proces teče maltene neprekidno, ali nismo uvijek zadovoljni količinama vakcina kojima raspolažemo. Zadovoljni smo što se proces ne prekida i u kontinuitetu dobijamo potrebne količine za održavanje tog procesa - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila EU za razumijevanje i sve vidove pomoći, ne samo kada je riječ o pandemiji virusa korona.

- Tijesna saradnja između Republike Srpske, BiH i EU jeste nešto iz čega vidimo koristi. Zahvalna sam i za brojne projekte koje je EU realizovala u našim opštinama u saradnji sa našim opštinskim i republičkim institucijama - navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će se takvi procesi kretati i u narednom periodu, kao i zadovoljstvo kada se pokažu bilo kakvi znaci solidarnosti i saradnje.

- To nije više samo stvar koliko čega dobijate u novcu i koja je to količina nečega. Tu su mnogo važniji gestovi koje pokazujemo jedni prema drugima. I veliki i manji problemi se uspješno rješavaju ako smo zajedno - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da pandemijska kriza ne odgovara nikome u svijetu i da se svi bore protiv nje na svoj način, ali da je, bez solidarnosti i saradnje, te koordinacije određenih aktivnosti, teško za bilo koju zemlju da se samostalno kreće.

Zeljković je rekao da je u Republici Srpskoj obavljeno više od 260.000 PCR testiranja i da će taj proces biti nastavljen.

On je dodao da u Srpskoj do sada nije bilo neželjenih reakcija nakon primanja vakcine.

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći EU namijenjene BiH za borbu protiv virusa korona u vrijednosti od 7,76 miliona evra, koja se od marta prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana