Родитељи већ спремају школарце

Анита Јанковић-Речевић
Родитељи већ спремају школарце

Бањалука - Основце и средњошколце у Српској од јесени очекује 11 нових уџбеника из којих ће упијати знање, а већина оних са непромијењеним садржајима већ је на полицама домаћих књижара у којима наводе да се школска грозница полако захуктава.

Иако је до почетка нове школске године остало још мјесец и по, према ријечима трговаца, родитељи и ученици свакодневно долазе и купују потребни прибор и књиге.

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС истакли су да је штампање нових уџбеника за основце у току, те да би у продаји требало да буду од прве половине августа.

-  У питању је прва књига намијењена ђацима првих разреда, те уџбеници и радне свеске из предмета природа и друштво за четврти разред, познавање природе за пети разред, њемачки језик за седми разред, те географија за седми и осми разред - појаснили су у Заводу.

Додали су да је за средње школе одобрено пет нових рукописа, који су тренутно у припреми, након чега ће бити упућени у штампу.

- Ријеч је о читанкама за трећи разред гимназије, те средњих стручних школа, као и за четврти разред техничких школа, а штампаће се и уџбеник историје за четврти разред гимназије, те маркетинг у туризму за четврти разред средњих стручних школа - казали су у Заводу за уџбенике и наставна средства. Додали да је у процедури одобравање још шест рукописа за средњу школе.

- Ако ти рукописи буду одобрени штампаће се и нова читанка за први разред гимназије, затим уџбеници из предмета култура религија за први и други разред, медијске комуникације за други разред средњих стручних школа, хемија за први разред гимназије општег, природно-математичког и рачунарско-информатичког смјера, историја за други разред гимназије, општи и друштвено-језички смјер, те економија за други разред усмјерења економски техничар и пословно-правни техничар - навели су у Заводу. Истакли су да цијене уџбеника нису мијењали, те да остају на прошлогодишњем нивоу.

У бањалучкој књижари “Култура” кажу да су уџбеници стигли прије двије седмице те да већ влада велико интересовање.

- Родитељи и ученици свакодневно долазе. Неки се распитују а неки купују и то не само уџбенике већ и сав потребан прибор. Велике гужве очекујемо од средине августа до почетка септембра - казали су у “Култури”.

У књижари “Минутица” у бањалучком насељу Лазарево истичу да се продаја књига полако захуктава, те да су најтраженији уџбеници за трећи разред основне школе.

- Још нисмо добили нову серију уџбеника и ово што имамо су залихе од прошле године, али родитељи долазе, распитују се и купују. Очекујемо још веће интересовање идућег мјесеца - рекла је трговкиња из књижаре “Минутица”.

Осим о уџбеницима, многи родитељи већ размишљају и о гардероби за почетак нове школске године. Милица Б. из Добоја, мајка два школарца, каже да увелико обилази продавнице. 

-  Сада су велика снижења и желим то искористити да спремим дјецу за школу. Патике и по неколико нових мајица сам набавила и сину и кћерки, остало је још да им купим панталоне и јакнице. Уџбенике смо већ купили, недостаје нам нешто прибора - испричала је она.

Куповина на рате

У Заводу за уџбенике и наставна средства кажу да су како би родитељима олакшали спремање ученика за школу и ове године купцима омогућили куповину уџбеника на рате.

- Та акција је почела 1. маја и трајаће до 10. августа. За куповину на рате довољно је да купац дође у наше малопродајне објекте и понесе личну карту, те закључи уговор о куповини - навели су у Заводу и додали да су уговоре о куповини уџбеника и школског прибора на мјесечне рате закључили са појединим синдикатима и послодавцима. 

Влада РС већ годинама обезбјеђује бесплатне уџбенике за све ученике првих и других разреда основних школа.

 

Цијене уџбеничких комплета за основну школу (у КМ)

разред        цијена

I                       15,50

II                       86

III                      95

IV                    106,50

V                       99

VI                    145

VII                  134

VIII                  163

IX                     152

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана