Родитељи, опрез, међу повученим штетним производима највише играчака: Испуњавајући жеље ризикују здравље дјеце

Јана Кезић
Родитељи, опрез, међу повученим штетним производима највише играчака: Испуњавајући жеље ризикују здравље дјеце

БАЊАЛУКА - Електрични вентилатор, рефлектујући прслук, апарат за бријање и заштитне кациге само су дио несигурних производа који су ове године повучени са тржишта БиХ, али највише је дјечјих играчака, због чега из удружења потрошача апелују на родитеље да обрате већу пажњу приликом куповине јер док испуњавају жеље малишана, могу несвјесно да ризикују њихово здравље.

 

Када је ријеч о производима који нису декларисани у складу са законом, акценат у овој години је на дјечјим играчкама које могу негативно утицати на здравље малишана, а којих је и највише повучено са тржишта БиХ. Поред лутака и дјечјих пиштоља, према подацима Агенције за надзор над тржиштем БиХ, бојице су најчешћи производ који се уклања са рафова. Спорне бојице сматрају се несигурним јер је миграција хрома из материјала оструганог с површине бојица већа од допуштене и може узроковати рак, сензибилизацију те алергијске реакције код најмлађих. Скоро сви производи који су повучени са тржишта БиХ поријеклом су из Кине, а свега неколико њих из Турске.

Из удружења потрошача широм Српске поручују да се купци све чешће жале на неквалитетне производе који им се нуде и продају, али да то још није у оној мјери у којој би требало да буде јер немају усађену ту навику као што имају људи у иностранству.

Из Удружења грађана “Дон” из Приједора кажу за “Глас Српске” да потрошачи још не обраћају довољну пажњу приликом куповине, него се воде емоцијама и купују оно што им се допадне на први мах.

- Највише се играчака поријеклом из Кине повлачи са тржишта у свим земљама свијета па тако и нашој. Апелујемо на наше суграђане да обрате пажњу када крену у куповину и уколико примијете да би нешто могло изазвати било какав негативан утицај на дијете као потрошача, да то пријаве надлежним органима - казали су из овог удружења.

Како су додали, потрошачи се генерално жале да се на тржишту БиХ налази доста неквалитетне робе, првенствено издвајајући бијелу технику и обућу.

У Удружењу грађана “ToPeeR” из Добоја казали су да људи немају навику да обраћају пажњу на декларацију, када нешто купују не гледају да ли је производ безбједан, гдје је произведен, нити од каквог је материјала.

- На тржишту постоји велики избор разних производа који се нуди потрошачима, а с обзиром на то да живимо убрзаним начином живота и пажња људи је на један начин смањена, не обраћа се пажња на тако наизглед ситне, али веома битне ствари - казали су у Удружењу грађана “ТоПееР” из Добоја.

Да је брига о неправилности производа на тржишту БиХ, а посебно дјечјих играчака, веома битна ствар, сагласни су и у Удружењу грађана “Оаза” из Требиња те су казали да је овај проблем један од горућих.

- С обзиром на слабо финансијско стање, родитељи, односно они који купују играчке, прибјегавају да задовоље ту потребу да дјеца имају играчку, а не гледају уопште у квалитет и безбједност за исто то дијете. Проблем је што нама економска ситуација диктира који ћемо производ купити и јако мало се обраћа пажња на квалитет - казали су у Удружењу грађана “Оаза”.

Недовољна информисаност

У Удружењу потрошача “Звоно” из Бијељине казали су да је најгоре што већина неправилних производа већ заврши код потрошача док се сазна да су они опасни. Такође наглашавају да је информисаност потрошача као и трговаца недовољна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана