Ристовић: Велика очекивања од конкурса за уџбенике

Срна
Ристовић: Велика очекивања од конкурса за уџбенике

Источно Сарајево - Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Раде Ристовић очекује да ће на конкурс за уџбенике за основне и средње школе, за које постоји интересовање ученика и наставника, стићи већи број рукописа.

Ристовић истиче да је Завод расписао конкурс за прибављање рукописа уџбеника за основну школу, гимназију и средње стручне школе у складу са планом уџбеника за школску 2018/2019. годину, који је донијело Министарство просвјете и културе Републике Српске на приједлог Републичког педагошког завода.


"Расписали смо конкурс за прибављање рукописа за 16 уџбеника за основну школу, 39 уџбеника за гимназију, 96 уџбеника за средње стручне и техничке школе и три уџбеника за специјалну наставу и инклузију", прецизирао је он за Срну.

Ристовић позива све заинтересоване професоре основних и средњих школа, те професоре универзитета да учествују на конкурсу.

Када је ријеч о новим пројектима, Ристовић наводи да је један од њих и "Совица" - награда за најбољу необјављену књигу за дјецу.

Он се нада да ће на конкурсу добити одличну књигу коју ће малишани радо читати.

"Свјесни смо тренутне ситуације и дефицита издања на пољу књижевности за дјецу у Републици Српској и Србији, па своју издавачку дјелатност проширујемо и прилику нудимо свима онима који пишу и стварају на српском језику да рукописе књига за дјецу који никада раније нису објављивани доставе на конкурс и на тај начин изаберемо квалитетно дјело", објашњава Ристовић.

Рукописе романа, прича или поезије аутори могу послати до 30. марта 2018. године, а стручни жири ће прогласити најбољу необјављену књигу за дјецу.

Година 2017. значајна је за Завод за уџбенике и наставна средства, јер су, осим успјешног пословања, обиљежили и 25 година рада и постојања Завода.

Такође, обиљежено је и пет година постојања књижевне награде "Златна сова".

Ристовић подсјећа да је у вријеме обиљежавања 25 година рада Завода на подручју општине Источно Ново Сарајево са радом почињала прва предшколска јавна установа "Патријарх Павле", којој су усмјерили средства намијењена за прославу и обиљежавање овог јубилеја како би обданиште било опремљено и снабдјевено дидактичком опремом и канцеларијским материјалом.

Он је као велики успјех Завода посебно истакао то што су овој години објављени уџбеници енглеског језика за основну школу.

Ристовић наводи да је за Завод значајан и јубилеј пет година књижевне награде "Златна сова", која представља значајан допринос културном развоју Републике Српске.

Свим грађанима Републике Српске Ристовић је честитао новогодишње и божићне празнике и пожелио им много личне и породичне среће, те да у вријеме празника пронађу времена да прочитају бар једну квалитетну књигу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана