Прошле године суфицит девет милиона КМ

Срна
Прошле године суфицит девет милиона КМ

САРАЈЕВО - Сектор перадарства у БиХ остварио је прошле године суфицит од девет милиона КМ, јер је вриједност извоза износила 48 милиона КМ, а увоза 39 милиона КМ, наводи се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ и Фарма два пројекта који спроводе Шведска и УСАИД.

Представник Фарма два пројекта Феђа Беговић изјавио је данас у Сарајеву да је прошлогодишњи извоз у овом сектору ипак мањи за 12 одсто у односу на 2018. годину када је износио 54 милиона КМ, док је увоз остао непромијењен. 

Према његовим ријечима, извоз је смањен јер су перадари из БиХ изгубили тржиште самопроглашеног Косова. 

"Ово је један од ријетких сектора у којем доминира извоз готових производа, док на страни увоза имамо углавном смрзнуто месо перади за потребе индустрије", навео је Беговић, те додао да су одлични извозни резултати забиљежени и у категорији јаја, гдје је извоз порастао на 4,7 милиона КМ у поређењу са увозом који је лани износио три милиона КМ. 

Он је напоменуо да се у БиХ углавном увозе оплођена, а извозе конзумна јаја, те нагласио да на једно увезено БиХ извезе осам конзумних јаја, што показује спремност перадарсаког сектора за извоз на ЕУ тржиште у овој категорији, што је једина дозвола која БиХ недостаје у овом сектору. 

Говорећи о извозу, Беговић је рекао да је он повећан у Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору за укупно 5,7 милиона КМ. 

"Након одобрења из Брисела за извоз перади из БиХ реализоване су и прве извозне пошиљке на тржиште ЕУ. Први извоз остварен је у Њемачку, али најбољи резултат је остварен на тржишту Хрватске, гдје је вриједност извоза за свега пар мјесеци премашила 600.000 КМ", рекао је Беговић на презентацији ове анализе. 

Према његовим ријечима, у структури извоза и даље доминирају прерађевине од меса перади са 66 одсто укупног извоза, након чега слиједи извоз меса перади са 21 одсто укупног извоза, јаја са 10 одсто, те жива перад са три одсто укупног извоза. 

"С друге стране највише увозимо месо перади, 59 одсто укупног увоза, односно 23 милиона КМ, затим прерађевине од меса перади 20 одсто, живу перад 15 одсто и јаја шест одсто укупног увоза", рекао је Беговић. 

Када је ријеч о "топ три извозна тржишта", секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори Тијана Мухамедагић истиче да је на првом мјесту Србија са 18,5 милиона КМ, затим Сјеверна Македонија са 15,4 милиона КМ и Црна Гора са 12,1 милион КМ извоза. 

"Радује нас повратак на тржиште Хрватске, али и забрињава притисак из Мађарске из које смо увезли 4,1 милион КМ производа перадарског сектора", рекла је Мухамедагићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана