Промовисана књига пуковника Пере Деспотовића

Срна
Промовисана књига пуковника Пере Деспотовића

Бијељина - У бијељинском Музеју Семберије вечерас је представљена књига "Нарамци путоказа са огњишта", чији је аутор пуковник Перо Деспотовић.

У препуној сали Музеја о књизи су говорили професор и рецензент Милан Стојановић, директор Музеја Момчило Копривица и уредник књиге Слободан Марковић.


Стојановић је рекао да ово аутобиографско дјело пуковника Деспотовића донекле оптерећено војничким и ратним елементима, али да не треба заборавити да је он више од половине животног вијека, односно од школовања па до пензије, провео у "војниковању".

Он каже да Деспотовић живот процјењује и вреднује кроз властите поступке, али и поступке других према њему.

"У доби када је имао највише снаге, жеља и планова, по природи свог посла и по опредјељењу за официрско занимање, био је гурнут у рат. То није био његов, као ни наш рат, била је то невоља која се надвила над људима на овим просторима, а коју је неко други желио, планирао и покренуо", рекао је Стојановић.

Он истиче да пуковнику Деспотовићу у то вријеме није преостало ништа друго него да, позивом и стручним знањем, помогне свом народу да опстане.

"Терет рата тешко му је пао. Знао је да мора да одлучује о судбинама људи, али и да људи одлучују о његовој судбини. Неријетко је доживљавао разочарења, али је знао да неки људи у таквим временима попримају вучју ћуд наступајући неријетко агресивно и у чопору", рекао је Стојановић.

Он је навео да Деспотовић у овој аутобиографској причи говори о људима и догађајима којих се радо и нерадо сјећа.

Перо Деспотовић је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату обављао командантске дужности на Илиџи, у Посавини и на Мајевици.

Био је аутор чланака у Војнополитичком информатору, Војном гласнику и Војном дијелу бивше ЈНА.

Са групом старјешина из Школског центра аутор је "Приручника за рад резервних војних старјешина нивоа командира водова и чета и команданата батаљона".

Написао је "Методику општевојних прописа за питомце војних школа", док је током протеклог рата објављивао чланке на различите теме у часописима "Глас Мајевице", "Штит" и у београдској "Ревији 92".

Коаутор је монографије "Прва мајевичка бригада-наш командант Милан Јовић", а припремио је и уредио књигу "Друга мајевичка бригада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана