Прољетна бразда дуга 155.000 хектара

Анита Јанковић-Речевић
Прољетна бразда дуга 155.000 хектара

Бањалука - Ратари у Српској засијаће у овогодишњој прољетној сјетви 155.768 хектара обрадивих површина, а процјењује се да ће укупна вриједност пољопривредне производње у овој години износити 1,63 милијарде марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да ће захваљујући већим подстицајима у овој години ратарска производња бити за 25 одсто већа него лани, повртарска за 15 одсто, а воћарска за пет одсто.

- Очекивана вриједност производње најважнијих ратарских и повртарских култура износи око 600 милиона КМ, а ако се томе дода и воћарска производња, која се процјењује на око 201 милион КМ, вриједност биљне производње ове године би могла бити већа од 800 милиона марака - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да анимална производња у укупној вриједности пољопривредне производње чини око 50,8 одсто.

У ресорном министарству су истакли да је снабдјевеност репроматеријалом задовољавајућа, а цијена сјемена и вјештачког ђубрива повољнија је него лани.

- Порасла је једино цијена дизел горива, али је за регресирано гориво издвојено седам милиона КМ, па ће тако ратари литар регресираног дизела плаћати од 1,47 до 1,50 КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да је с циљем подстицања текуће производње и динамичнијег развоја аграрног сектора у цјелини, као и обезбјеђења услова за прољетне радове у пољопривреди, ове године обезбијеђено 150 милиона КМ.   

У министарству наводе да ће републички и општински инспектори обезбиједити потпуну контролу квалитета репроматеријала, сјемена, садног материјала, вјештачког ђубрива, средстава за заштиту биља и енергената.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије Љубо Малетић истиче да семберски ратари у њиве улазе послије васкршњих празника.

- Идуће седмице крећемо са припремом земљишта и сјетвом. Овогодишњи услови за рад су повољни јер цијене сјемена нису расле. Надам се да ће нас срећа, кад су у питању временске прилике, послужити цијелу годину - рекао је Малетић истакавши да ће кукуруз посијати на два и по хектара, а пшеницу на четири.

Лијевчански повртари већ су засукали рукаве и ушли у њиве.

- Сјетва младог кромпира, лука и купуса почела је прије неколико дана, а краставци, парадајз и паприке су већ посијани у пластеницима. Полако припремамо и оранице за кукуруз - рекао је пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац који ће ове године засијати четири хектара ораница.

Појачане контроле

У Министарству пољопривреде су истакли да ће с циљем заштите произвођача и потрошача ове године бити појачан инспекцијски надзор над декларисањем меса у промету, а радиће и на унапређењу контрола квалитета млијека.

- Контролни асистенти појачаће контролу откупних мјеста, а биће спровођене обавезне мјере здравствене заштите на фармама, као и контрола квалитета сточне хране - рекли су у ресорном министарству и додали да ће бити појачана и контрола здравственог стања животиња.

Цијене репроматеријала по годинама (у КМ)

                                 2017.       2018.

кукуруз                     11,40           11

зоб                              1               1

УРЕА                       0,80           0,75

НПК                         0,80           0,80

КАН                         0,60           0,53

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана