Проглашено стање природне несреће у Неуму

ГС
Проглашено стање природне несреће у Неуму

НЕУМ - Начелник Неума Драган Јурковић прогласио је стање природне несреће на подручју ове општине због великог пожара који је избио 2. августа.

У саопштењу кабинета начелника наведено је да је Одлука о проглашењу стања природне несреће донесена на приједлог Општинског штаба цивилне заштите.

"Овом Одлуком проглашава се стање природне несреће узроковано великим пожаром отвореног простора, насталог 2. августа 2022. године, на дијелу подручја Општине Неум, и то за насељена мјеста: Поџабље, Броћанац, Праовице и Прапратница", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наводи како су у пожару страдали бројни маслиници из којих су сваке године бројним признањима награђивана маслинова уља, али и да је уништен велики број пчелињака и кошница те других култура које се узгајају на овом подручју.

"Општина Неум и њени становници претрпјели су огромну штету која ће се тек збрајати", појашњено је.

Даље се истиче како је смиривање стања на терену наступило након пуна три дана непрестаног гашења домаће ватрогасне службе, бројних мјештана, ватрогасних служби из сусједних општина и градова и у коначници уз помоћ хеликоптера Оружаних снага БиХ који су на терен стигли други дан пожара.

"Начелник општине Неум се овим путем још једном захваљује свим ватрогасцима, из свих ватрогасних служби, добровољцима и мјештанима, Оружаним снагама БиХ и свима онима који су на било који начин помогли у овим тешким данима за општину Неум", закључено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана