Преминуо пуковник Милован Милутиновић

Г.С.
Преминуо пуковник Милован Милутиновић

Од посљедица вируса корона, у 73. години живота преминуо је пуковник у пензији и доктор политичких наука, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић.

Рођен је 1949. године у Трнопољу код Приједора, гдје завршава основну и средњу школу. Након тога, завршава војне школе оклопних јединица, а од 1981. до 1985. године начелник је класе Средње војне школе оклопно-механизованих јединица у Бањалуци. Са одличном оцјеном 1998. године завршава Високу војно-политичку школу ЈНА у Београду.

Као виши официр ЈНА обавља дужности официра за информисање Приштинског корпуса ЈНА, начелника Информативне службе 1. крајишког корпуса, а потом начелника Информативне службе Главног штаба Војске Републике Српске и Центра за информативно-пропагандну дјелатност Главног штаба. Био је портпарол генерала Ратка Младића.

Током рата био је главни и одговорни уредник листова: "Крајишки војник" и "Српска војска", тв емисије „"На бранику отаџбине" и радио емисија "Са борцима Републике Српске" и "Војничка ноћ", а крајем 1995. године оснивач и главни и одговорни уредник патриотског радија "Радио Крајина".

Након рата ангажован је у Генералштабу Војске Југославије гдје је остао до краја НАТО бомбардовања, када је по личном захтјеву пензионисан у чину пуковника.

Магистрирао је на Филозофском факултету у Бањалуци, а докторирао на Факултету политичких наука у Београду.

Предавао је на Факултету политичких наука Независног универзитета Бањалука и био сарадник Института за политичке студије из Београда.

Више од 30 година бавио се новинарством и публицистиком и објавио више стручних и документарних публикација.

Био је организатор и учесник више научних скупова.

Мјесто и датум комеморације и сахране проф. др Милована Милутиновића биће накнадно саопштени.

Додик: Смрћу Милутиновића Српска изгубила великог човјека и патриоту

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици преминулог пуковника у пензији и доктора политичких наука Милована Милутиновића и Организацији старјешина Војске Републике Српске, чији је био предсједник, истакавши да је Република Српска изгубила великог патриоту и родољуба.
"Са жаљењем сам примио вијест о смрти пуковника Милутиновића који ће остати упамћен као велики човјек и борац који је је дао значајан допринос у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани српског народа и Републике Српске", истакао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да је пуковник Милутиновић и у миру дао велики допринос Републици Српској и Организацији старјешина Војске Српске, али да упркос својој храбрости и одважности није успио да савлада вирус корона, непријатеља који је окупирао цијели свијет, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

"У овим тешким тренуцима који су задесили породицу Милутиновић, изражавам поштовање и саосјећање са његовима најближима, пријатељима и саборцима којима ће његов лик и дјело остати вјечна утјеха", навео је Додик у телеграму саучешћа.

Цвијановић: Пуковник Милутиновић био искрени родољуб

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа поводом смрти пуковника Војске Републике Српске Милована Милутиновића, те истакла да ће овај војни старјешина остати упамћен као искрени родољуб који је својим ангажовањем у Војсци Српске дао велики допринос у одбрани свог народа и Републике Српске.
"Искрено сам ожалошћена тужном вијешћу о смрти пуковника Војске Републике Српске Милована Милутиновића", навела је Цвијановићева у телеграму саучешћа упућеном породици преминулог и Организацији старјешина Војске Републике Српске, чији је био предсједник.

Цвијановићева је нагласила да Милутиновићев одлазак представља велики губитак за породицу и пријатеље, Организацију старјешина Војске Републике Српске, али и за српски народ.

"У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа", навела је Цвијановићева у телеграму.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана