Представљено савремено опремљено борбено возило "Вихор"

Срна
Представљено савремено опремљено борбено возило "Вихор"

БРАТУНАЦ- Компанија Технички ремонт из Братунца данас је у фабричком кругу представила ново, савремено опремљено лако борбено возило "вихор", са уграђеном најмодернијом свјетском технологијом.

Свечаном чину присуствовали су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министар Сташа Кошарац, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, представници Министарства безбједности у Савјету министара, делегација Министарства одбране Намибије, те пословни партнери и радници.

Власник ове компаније Славен Ристић рекао је да је возило "вихор" резултат континуираног рада, инвестирања, стручности и праћења савремених свјетских достигнућа у овој области.

"Све је урађено ради боље безбједности Републике Српске и опремања њених полицијских снага. Возило је настало у сарадњи са Министарством унутрашњих послова чија је то била идеја, а ми смо је реализовали", навео је Ристић.

Ристић је истакао да је ријеч о лаком, веома брзом тактичком возилу са изузетним маневарским особинама.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је, честитајући руководству и запосленима Техничког ремонта, изразио задовољство што је за кратко вријеме, свега шест мјесеци, успјешно реализован овај задатак.

"Идеја Министарства реализована је у Техничком ремонту успјешно, па је настало ово возило изузетних особина. Ово је након `деспота` друго борбено возило произведено у братуначком Техничком ремонту и биће сигурно понос и МУП-а Српске и Техничког ремонта, као и свих који одлуче да га купе", нагласио је Лукач.

Шеф пројектног Бироа Техничког ремонта Јадранко Станимировић рекао је Срни да је "вихор" опремљен најсавременијом свјетском технологијом, да има мотор најновије класе, располаже са простором за петочлану посаду и одговара највећим захтјевима.

"Лако тактичко возило `вихор` је носивости испод осам тона и може корстити за војне и полицијске специјалне намјене, мотор је `волво`, јачине 350 коњских снага, возило је балистички заштићено и изузетних убрзања у свакој брзини", навео је Станимировић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевиће изјавио је данас у Братунцу, након представљања новог лаког борбеног возила "вихор" произведеног у Техничком ремонту, да је то изузетан успјех намјенске индустрије, која је у саставу овог министарства.

"Ми већ четири године пратимо развој и пројекте ове компаније и данас смо свједоци да се интензивним радом и сарадњом Владе Републике Српске долази до нових производа који су веома значајни са аспекта намјенске индустрије", рекао је Петричевић.

Он је истакао да фирма Технички ремонт Братунац запошљава већи број радника и послује широм Африке гдје реализује различите пројекте.

"Реализацијом тих пројекта они постају бренд и на тај начин Технички ремонт Братунац постаје амбасадор Републике Српске широм свијета јер његови производи налазе мјесто на домаћем, али и на страном тржишту", нагласио је Петричевић.

Компанија Технички ремонт из Братунца данас је у фабричком кругу представила ново, савремено опремљено лако борбено возило "вихор", са уграђеном најмодернијом свјетском технологијом.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да ће ново борбено возило "вихор" Техничког ремонта Братунац које је данас и представљено у тој општини допринијети бољој безбједности грађана Српске.

Лукач је рекао да је након пројекта "деспот" и ово још један заједнички пројекат Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и Техничког ремонта, те да данас у Специјалној антитерористичкој јединици има 10 мултифункцоналних оклопних возила употребљивих за све полицијске потребе.

"Ово је пројекат који смо започели прије годину дана. Данас ћемо преузети два возила, а већ имамо припремљене уговоре за још три возила", рекао је Лукач.

Он је изразио увјерење да ће и та возила бити израђена у кратком року, с обзиром на то да је возило које је данас представљено израђено за шест мјесеци од промоције прототипа у априлу.

"То значи да имају добре инжењере и стручњаке и уз подршку наших специјалаца који су веома захтјевни када је ријеч о функционалности извођења акција", навео је Лукач.

Он је констатовао да данашње возило изгледа много другачије од прототипа, јер су све модификације урађене на високом нивоу, те да је уграђена савремена опрема.

"Данас смо добили добро, брзо и лако оклопно возило које ће на много већи степен повећати функционалност наше Специјалне антитерористичке јединице, њихову снагу, употребљивост, а прије свега безбједност грађана Српске", поручио је Лукач.

Он је након пробне вожње "вихором" констатовао да је возило стабилно и да је врхунац оваквог типа возила било гдје у свијету.

"Ово је одлична машина. Одлични су преноси, аутоматизовано је све. Има све што данас имају савремена оклопна возила", констатовао је Лукач.

Компанија Технички ремонт из Братунца данас је у фабричком кругу представила ново, савремено опремљено лако борбено возило "вихор", са уграђеном најмодернијом свјетском технологијом.

Оклопно возило "вихор" израђено је од панцирног лима, има носивост испод осам тона и може користити за војне и полицијске специјалне намјене, мотор је "волво", јачине 350 коњских снага, а и балистички је заштићено.

"Вихор" је произведен комбинацијом класичних и модерних материјала са високим нивоом заштите посаде и виталних дијелова возила, а може бити наоружан различитим врстама наоружања, са могућим дејством са крова уз управљање из возила, као и из товарног простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана