Поскупљењу млијека нема краја

Јана Кезић
Поскупљењу млијека нема краја

БАЊАЛУКА - На полицама маркета широм Српске купце готово свакодневно дочекују нове, више цијене млијека и млијечних производа, које ће, према ријечима произвођача, и даље расти, с обзиром на то да фармери траже повећање откупне цијене.

За литар млијека у просјеку, према подацима Републичког завода за статистику, прошлог мјесеца требала је 1,91, а у јулу прошле године 1,44 КМ. Статистичари су израчунали и да је килограм тврдокорног сира у јулу износио 17,23, а лани 11,14 марака. Килограм маслаца у јулу је досегао чак 31,26 марака, док је у истом периоду лани коштао 8,74 марке мање.

Власник бијељинске мљекаре “Дуле” Душко Цвјетиновић рекао је за “Глас Српске” да откупна цијена расте сваки мјесец.

- Сада се креће од 0,68 КМ до 0,80 КМ по литру, у зависности од квалитета, а идући мјесец мислим да ће бити и већа. Млијеко је најслабијег квалитета у посљедњих 20 година - тврди Цвјетиновић. Додао је и да фармери смањују производњу, због чега се тешко долази до сировине.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје каже да је откупна цијена литра млијека повећана за око 30 одсто у односу на претходну годину и сада се креће од 0,70 марака па навише.

Он каже да је морало доћи до корекције и на полицама маркета, а тај тренд ће бити настављен.

- Када се прије упоређивао литар воде и литар млијека на полици, цијена је била приближно иста. Међутим, то је прошлост, јер ће цијене у наредном периоду вјероватно ићи горе - рекао је Вукоје.

С друге стране, упркос повећању фармери нису задовољни откупном цијеном.

- Килограм концентрата је 1,20 КМ, а откупна цијена млијека по литру је 0,80 КМ. Ништа даље не треба причати, све је јасно - рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС Владимир Усорац.

Он наглашава да ће многи фармери смањити производњу због ниске цијене, али и суше, која је начинила велику штету.

- Стање је тешко, поставља се питање како прехранити стоку - каже он.

Са њим се слаже и фармер Чедо Боројевић.

- Ми ћемо бити задовољни када откупна цијена млијека буде 1,05 КМ - рекао је Боројевић.

Много проблема слиједи и у вези са обезбјеђивањем прехране за стоку.

- Због суше биће мање сточне хране и биће велики проблем како дочекати идућу годину - рекао је Боројевић и додао да ће, ако откупна цијена не оде горе, поједини фармери бити приморани да смање сточни фонд.

Заштитници права потрошача кажу да свако мучи своју муку, али да се терет углавном прелије преко леђа потрошача па ће сир и павлака многима постати луксуз.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже да се грађани жале на константна поскупљења млијечних производа.

- Савјетујемо им да прије куповине обиђу више маркета, јер цијене варирају - рекао је Василић.

Количине

Према подацима Републичког завода за статистику РС мљекаре су током јула прикупиле укупно 7. 549 тона крављег млијека. То је за 7,1 одсто мања количина у односу на исти мјесец претходне године, а за 0,2 одсто мање у односу на јун 2022. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана