Појавио се птичији грип на фарми ћурки у Хрватској

Срна
Појавио се птичији грип на фарми ћурки у Хрватској

ЗАГРЕБ - На фарми товних ћурки на подручју Копривничко-крижевачке жупаније појавила се птичија грипа, а на зараженом и угроженом подручју уведене су посебне мјере на спречавању ширења болести, саопштено је из хрватског Министарства пољопривреде.

Из ресорног министарства наводе да је ријеч о високо патогеној инфлуенци птица подтипа Х5Н8.

Зараженим подручјем проглашено је више насеља у општинама Копривнички Бреги и Хлебине у Копривничко-крижевачкој жупанији.

Угроженим подручјем проглашено је више насеља у општинама Копривница, Хлебине, Дрње, Молве, Гола, Вирје, Петеранец, Ђурђевац, Новиград Подравски, Соколовац и Ново Вирје у Копривничко-крижевачкој жупанији, те општина Капела у Бјеловарско-билогорској жупанији.

У овим насељима обавезно је држање све перади у затвореном, те одвајања домаћих патака и гусака од осталих врста перади.

Осим тога забрањен је промет живе перади, узгојене пернате дивљачи и птица у заточеништву, као и изношење гнојива са домаћинства на којима се држи перад.

Забрањено је одржавање сајмова, изложби, спортских такмичења, те свих других окупљања перади, пернате дивљачи и птица на тржницама, приредбама и културним догађајима, укључујући летачка такмичења птица од једног до другог мјеста.

У зараженим и угроженим подручјима овлаштени ветеринари обилазе домаћинства на којима се држи перад и птице у заточеништву.

На читавом подручју Хрватске од раније су на снази мјере спрјечавања појаве и ширења инфлуенце птица.

Инфлуенца птица је вирусна болест дивљих птица и домаће перади. Од домаће перади најчешће оболијевају кокоши и ћурке, док се код патака и гусака развијају благи симптоми болести.

Дивље птице које живе уз воду природно су отпорне на болест и не показују клиничке знакове обољења, те представљају резервоар вируса и главну опасност за ширење болести на домаћу перад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана