Pojavio se ptičiji grip na farmi ćurki u Hrvatskoj

Srna
Pojavio se ptičiji grip na farmi ćurki u Hrvatskoj

ZAGREB - Na farmi tovnih ćurki na području Koprivničko-križevačke županije pojavila se ptičija gripa, a na zaraženom i ugroženom području uvedene su posebne mjere na sprečavanju širenja bolesti, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Iz resornog ministarstva navode da je riječ o visoko patogenoj influenci ptica podtipa H5N8.

Zaraženim područjem proglašeno je više naselja u opštinama Koprivnički Bregi i Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ugroženim područjem proglašeno je više naselja u opštinama Koprivnica, Hlebine, Drnje, Molve, Gola, Virje, Peteranec, Đurđevac, Novigrad Podravski, Sokolovac i Novo Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji, te opština Kapela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U ovim naseljima obavezno je držanje sve peradi u zatvorenom, te odvajanja domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi.

Osim toga zabranjen je promet žive peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu, kao i iznošenje gnojiva sa domaćinstva na kojima se drži perad.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi, sportskih takmičenja, te svih drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka takmičenja ptica od jednog do drugog mjesta.

U zaraženim i ugroženim područjima ovlašteni veterinari obilaze domaćinstva na kojima se drži perad i ptice u zatočeništvu.

Na čitavom području Hrvatske od ranije su na snazi mjere sprječavanja pojave i širenja influence ptica.

Influenca ptica je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i ćurke, dok se kod pataka i gusaka razvijaju blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja, te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana