По вакцину долазе само због путовања

Милош Васиљевић, Јана Кезић
По вакцину долазе само због путовања

БАЊАЛУКА - Редови испред вакциналних пунктова у домовима здравља широм Српске постали су прошлост, а ријетки који дођу и то по бустер дозу на то се одлучују само како би могли путовати у поједине земље гдје још постоје ограничења приликом уласка.

У здравственим установама кажу да уопште нема интересовања за вакцинацију против вируса корона на шта је утицала стабилизација епидемиолошке ситуације како код нас тако и у свијету. Једини који заврћу рукаве јесу грађани средње доби и то они који путују. 

Начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести бањалучког Дома здравља Младен Шукало потврдио је за “Глас Српске” да се све мање грађана вакцинише.

- Првенствено су то они који су већ примили двије дозе вакцине, а тешко је очекивати да ће се они који нису примили ниједну дозу сада одлучити да прибјегну тој најбољој мјери против “ковида” - истакао је Шукало.

Ова болест се, како каже, у протекле двије године показала као непредвидива, па је неозбиљно говорити о прогнозама и томе шта би се могло десити.

- Епидемиолошка ситуација се скроз стабилизовала, а и они који су заражени сада имају блаже симптоме и клиничке слике, па је вакцинација у овом тренутку заиста маргинализована - рекао је Шукало. 

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже да на врата ове установе већ 15 дана нико није закуцао како би се вакцинисао.

- Нигдје никог нема на вакцинацији, интересовање грађана је тотално опало. Поред свих наших апела интересовање је на нули, а процес је потпуно стао - рекао је Шаран.

То што нема заражених у Дервенти, како каже, допринијело је  размишљању људи да нема потребе више да се вакцинишу.

Слична ситуација је и на југу Српске, гдје директорка требињског Дома здравља Маја Мићуновић каже да се слабо ко од грађана у овом моменту одлучује на вакцинацију.

- Углавном ако је неко и заинтересован онда је то за бустер дозу - рекла је Мићуновићева. То је како каже претежно због путовања и преласка границе

- Али ево већина земаља укинула је “ковид” потврде па ћемо видјети како ће се ситуација одвијати - казала је Мићуновићева додавши да вакцина има, али стоје у фрижидеру.

И у Дому здравља у Добоју све је мање оних који долазе на вакцинални пункт што је и потврдио директор ове здравствене установе Владо Марковић.

- На основу посљедњих података које сам добио од стране ХЕС-а, доста је смањен интензитет, долазе само људи који планирају путовање и то по бустер дозу. Углавном се сада вакцинишу људи средње доби, прије свега због путовања у Европу - рекао је Марковић.

Директорка Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин истакла је за “Глас” да ће од данас “ковид” амбуланта бити затворена, те да је изузетно мало интересовање Сембераца за вакцинацију.

- У посљедња два мјесеца у нашем Дому здравља дато је свега 12 вакцина од чега пет бустер доза што довољно говори. Искрено се надам се да корона остаје иза нас - казала је Ђукинова.

Испорука

Институт за јавно здравство РС до 20. маја 2022. године испоручио је здравственим установама у Српској 384.866 прве, 318.738 друге и 80.571 треће дозе вакцина против “ковида 19”.

Бројни домови здравља су због слабог интересовања затражили од Института да им обуставе испоруку вакцина, а због истеклог рока је, према подацима од почетка априла, пропало више од 620.000 доза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана