Пливање за Часни крст широм Српске ФОТО

ГС
Foto: Срна

Српска православна црква прославља Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

У храмовима широм Српске служене су свете архијерејске литургије, а затим су одржане богојављенске литије након којих је почело пливање за Крст часни.

Двадесетседмогодишњи Немања Леро побједник је богојављенског пливања за Часни крст које је организовано данас на Билећком језеру.
Леро, који је и прошле године први допливао до Часног крста, рекао је да трећи пут учествује у богојављенском пливању, а други пут је побједник.

"Част ми је и задовољство било пливати са момцима који су данас дошли овдје да очувамо традицију", рекао је Леро новинарима.

Зоран Гламочак први је допливао до Часног крста на ријеци Пливи у општини Језеро и добио златни дукат и ручно рађен крст.
Осим побједника у хладној Пливи за Часни крст данас су поводом Богојављења пливали и Славен Ружичић, Бојан Марић, Немања Савић, Милорад Савић, Иле Марић, Милан Јоветић, сви из Језера, речено је Срни у општини Језеро.

"Одржано је пето по реду традиционално ''Пливање за крст часни''. Сви учесници су од протојереја Миладина Самарџића добили иконе и захвалнице, а од начелника општине Снежане Ружичић побједник је добио и златни дукат", навели су у општини.

Седамнаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

Јовановић, који је и прошле године први допливао до Часног крста, награђен је златником.

"Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Свака част свима што смо запливали у оволиком броју", навео је Јовановић, који је добио на поклон и икону од младића из Херцег Новог, гдје ове године због епидемиолошких разлога није било организованог пливања за Часни крст.

Маријана Кркаловић из Зворника била је једина дјевојка међу храбрим пливачима за Часни крст.

Она је рекла новинарима да јој је ово 13. пут да плива за Часни крст, а први у Требињу.

"Ово је један од најљепших догађаја у мом животу. Неописив доживљај и ко год има и малу жељу да заплива на Богојављење, требало би то да оствари", истакла је Кркаловићева.

Борислав Богданић побједник је петог пливања за Богојављенски крст које је пред великим бројем посјетилаца и уз придржавање препоручених епидемиолошких мјера одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

У конкуренцији 21 храброг пливача Богданић је први дошао до Часног крста и њему је други пут припала титула "Часног витеза" Котор Вароша.

"Самим тим што сам учествовао осјећам се прелијепо. Испунио сам своју душу вјером у Бога. Захвалио бих свима који су организовали ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекао је Богданић.

Милан Раданац данас је први допливао до Часног крста на градској плажи Ада у Новом Граду.
Раданац је био један од 15 момака који су ове године учествовали у пливању за Часни крст.

Побједник је учествовао први пут, а рекао је да ће и наредних година пливати.

"Било је хладно, посебно за ноге. Треба само имати воље. Учествоваћу, ако Бог да, и идућих година", рекао је Раданац.

Побједник пливања за Часни крст у подмајевичком крају, које је ове године први пут организовано на језеру Снијежница, је Милорад Симић из Горњег Забрђа код Угљевика.

Он је на Крстовдан напунио 16 година и био је најмлађи учесник такмичења.

"Тренирам ватерполо у ватерполо клубу Црвена звезда у Београду и била ми је велика жеља већ неколико година да пливам за Часни крст. Ове године отац ме је пријавио за такмичење и побиједио сам. То ми је најљепши поклон за мој рођендан", рекао је Симић у изјави за Срну.

Јелена Симовић из Фоче побједник је богојављенског пливања за Часни крст, традиционалне манифестације која је данас одржана на ријеци Жељезници у Источној Илиџи, у којој је учествовало 45 пливача.
Симовићева је рекла новинарима да други пут учествује у овој манифестацији и да је ове године имала част да прва доплива до Часног крста.

"Осјећај је сјајан, иако је хладно и губи се дах, али ја препоручујем свима који размишљају о томе да слободно дођу и пливају са нама за Часни крст", рекла је Симовићева.

Петнаестогодишњи Лука Опачић из Брчког понио је данас титулу витеза Часног крста након што је први препливао 33 метра у ријеци Сави.

Опачић, који је био и најмлађи учесник Богојављенског пливања у Брчком, рекао је новинарима да му је ово први пут да плива за Часни крст, те захвалио осталим учесницима што су му дозволили да први доплива до крста.

"То ми је била дјечачка жеља, да пливам за Часни крст и ево, ове године се остварила", рекао је Опачић.

Двадесетосмогодишњи Игор Хемун из Доње Мравице, код Прњавора, побједник је данашњег богојављенског пливања за Часни крст на ријеци Укрини у Горњим Палачковцима. На манифестацији је учествовало 20 пливача, међу којима једна жена.

Двадесетрогодишњи Здравко Милановић из Мркоњић Града први је допливао до Часног крста на малом језеру Балкана у овом граду, те освојио новчану награду од 500 КМ.

"Ниска је температура ваздиха, било је захтјевно пливати, али се исплатило. Нисам имао неких нарочитих припрема, само што љети пливам. Сматрам да свако ово треба да проба", рекао је новинарима Милановић.

Празник Богојављење у општини Модрича обиљежен је богослужењима и освештењем воде у свим православним црквама.
Старјешина Цркве Успења Пресвете Богородице јереј Горан Пањков појаснио је да богојављенско пливање за Часни крст није организовано под Старим мостом у Модричи због неуређене обале ријеке Босне.

"Поштујући епидемиолошке мјере одлучили смо да ове године не организујемо ни литије улицама Модриче", рекао је Пањков.

Потпоручник Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ Милан Генго побједник је данашњег богојављенског пливања за Часни крст у акумулационом језеру Перућац код Манастира Карно на подручју Сребренице. У хладној језерској води пливало је 14 учесника, а најмлађа је била тринаестогодишња Ана Млађеновић.

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, у ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача из Фоче, Миљевине, Вишеграда, Билеће, Зворника, међу њима и четири дјевојке.

Наставник физичког Давор Млађеновић из Братунца, побједник је пливања за богојављенски Часни крст, које је данас 12. пут одржано на Дрини код братуначке Рајске плаже. Побједник на дионици дугој 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа на земљи, осим дипломе награђен је позлаћеним часним крстом, са 400 КМ и златником.

У Теслићу је данас организовано велико богојављенско освештање воде, док је изостало пливање за Часни крст због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Двадесеттрогодишњи Његош Ђукић побједник је у Броду пливања за Часни крст у ријеци Сави.

"Ово је друга година како пливам и други пут Божијом бољом да допливам први до крста. Значи ми много, ово је једном у години. Данас је Богојављење и свима желим да поручим: жБог се јавиж. Захвалио бих свима који су дошли и позвао их да учествују ко год може", рекао је новинарима Ђукић.

За Часни крст у Добоју се данас пливало на три локације, а прослава Богојављења почела је литургијом у Храму Ваведења Пресвете Богородице.

Јовица Јосиповић из Стријежевице први је допливао до Часног крста на Медвјеђем језеру-Крчмарица, Зденко Марковић из Осјечана најбржи је био на ријеци Босни, а Александар Радић из Руданке на језеру Руданка код Буковице Мале.

У Челинцу је први до Часног крста допливао Јован Предић из Бараковца, један од 14 учесника богојављенског пливања.
Брз ток хладне Врбање вјешто су савладали сви храбри пливачи, али је Предић први стигао до Часног крста.

"Имао сам велику жељу да пливам и значи ми много. Ако Бог да и идуће године ћу учествовати", рекао је Срни побједник овогодишњег богојављенског пливања у Челинцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана