Plivanje za Časni krst širom Srpske FOTO

GS
Foto: Srna

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

U hramovima širom Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, a zatim su održane bogojavljenske litije nakon kojih je počelo plivanje za Krst časni.

Dvadesetsedmogodišnji Nemanja Lero pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je organizovano danas na Bilećkom jezeru.
Lero, koji je i prošle godine prvi doplivao do Časnog krsta, rekao je da treći put učestvuje u bogojavljenskom plivanju, a drugi put je pobjednik.

"Čast mi je i zadovoljstvo bilo plivati sa momcima koji su danas došli ovdje da očuvamo tradiciju", rekao je Lero novinarima.

Zoran Glamočak prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Plivi u opštini Jezero i dobio zlatni dukat i ručno rađen krst.
Osim pobjednika u hladnoj Plivi za Časni krst danas su povodom Bogojavljenja plivali i Slaven Ružičić, Bojan Marić, Nemanja Savić, Milorad Savić, Ile Marić, Milan Jovetić, svi iz Jezera, rečeno je Srni u opštini Jezero.

"Održano je peto po redu tradicionalno ''Plivanje za krst časni''. Svi učesnici su od protojereja Miladina Samardžića dobili ikone i zahvalnice, a od načelnika opštine Snežane Ružičić pobjednik je dobio i zlatni dukat", naveli su u opštini.

Sedamnaestogodišnji Veljko Jovanović pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

Jovanović, koji je i prošle godine prvi doplivao do Časnog krsta, nagrađen je zlatnikom.

"Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Svaka čast svima što smo zaplivali u ovolikom broju", naveo je Jovanović, koji je dobio na poklon i ikonu od mladića iz Herceg Novog, gdje ove godine zbog epidemioloških razloga nije bilo organizovanog plivanja za Časni krst.

Marijana Krkalović iz Zvornika bila je jedina djevojka među hrabrim plivačima za Časni krst.

Ona je rekla novinarima da joj je ovo 13. put da pliva za Časni krst, a prvi u Trebinju.

"Ovo je jedan od najljepših događaja u mom životu. Neopisiv doživljaj i ko god ima i malu želju da zapliva na Bogojavljenje, trebalo bi to da ostvari", istakla je Krkalovićeva.

Borislav Bogdanić pobjednik je petog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred velikim brojem posjetilaca i uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

U konkurenciji 21 hrabrog plivača Bogdanić je prvi došao do Časnog krsta i njemu je drugi put pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

"Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Bogdanić.

Milan Radanac danas je prvi doplivao do Časnog krsta na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu.
Radanac je bio jedan od 15 momaka koji su ove godine učestvovali u plivanju za Časni krst.

Pobjednik je učestvovao prvi put, a rekao je da će i narednih godina plivati.

"Bilo je hladno, posebno za noge. Treba samo imati volje. Učestvovaću, ako Bog da, i idućih godina", rekao je Radanac.

Pobjednik plivanja za Časni krst u podmajevičkom kraju, koje je ove godine prvi put organizovano na jezeru Sniježnica, je Milorad Simić iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika.

On je na Krstovdan napunio 16 godina i bio je najmlađi učesnik takmičenja.

"Treniram vaterpolo u vaterpolo klubu Crvena zvezda u Beogradu i bila mi je velika želja već nekoliko godina da plivam za Časni krst. Ove godine otac me je prijavio za takmičenje i pobijedio sam. To mi je najljepši poklon za moj rođendan", rekao je Simić u izjavi za Srnu.

Jelena Simović iz Foče pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, tradicionalne manifestacije koja je danas održana na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži, u kojoj je učestvovalo 45 plivača.
Simovićeva je rekla novinarima da drugi put učestvuje u ovoj manifestaciji i da je ove godine imala čast da prva dopliva do Časnog krsta.

"Osjećaj je sjajan, iako je hladno i gubi se dah, ali ja preporučujem svima koji razmišljaju o tome da slobodno dođu i plivaju sa nama za Časni krst", rekla je Simovićeva.

Petnaestogodišnji Luka Opačić iz Brčkog ponio je danas titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi.

Opačić, koji je bio i najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja u Brčkom, rekao je novinarima da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, te zahvalio ostalim učesnicima što su mu dozvolili da prvi dopliva do krsta.

"To mi je bila dječačka želja, da plivam za Časni krst i evo, ove godine se ostvarila", rekao je Opačić.

Dvadesetosmogodišnji Igor Hemun iz Donje Mravice, kod Prnjavora, pobjednik je današnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Ukrini u Gornjim Palačkovcima. Na manifestaciji je učestvovalo 20 plivača, među kojima jedna žena.

Dvadesetrogodišnji Zdravko Milanović iz Mrkonjić Grada prvi je doplivao do Časnog krsta na malom jezeru Balkana u ovom gradu, te osvojio novčanu nagradu od 500 KM.

"Niska je temperatura vazdiha, bilo je zahtjevno plivati, ali se isplatilo. Nisam imao nekih naročitih priprema, samo što ljeti plivam. Smatram da svako ovo treba da proba", rekao je novinarima Milanović.

Praznik Bogojavljenje u opštini Modriča obilježen je bogosluženjima i osveštenjem vode u svim pravoslavnim crkvama.
Starješina Crkve Uspenja Presvete Bogorodice jerej Goran Panjkov pojasnio je da bogojavljensko plivanje za Časni krst nije organizovano pod Starim mostom u Modriči zbog neuređene obale rijeke Bosne.

"Poštujući epidemiološke mjere odlučili smo da ove godine ne organizujemo ni litije ulicama Modriče", rekao je Panjkov.

Potporučnik Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH Milan Gengo pobjednik je današnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst u akumulacionom jezeru Perućac kod Manastira Karno na području Srebrenice. U hladnoj jezerskoj vodi plivalo je 14 učesnika, a najmlađa je bila trinaestogodišnja Ana Mlađenović.

Na prvom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na području opštine Foča, u rijeci Bistrici u Miljevini, učestvovalo je 40 plivača iz Foče, Miljevine, Višegrada, Bileće, Zvornika, među njima i četiri djevojke.

Nastavnik fizičkog Davor Mlađenović iz Bratunca, pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst, koje je danas 12. put održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže. Pobjednik na dionici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji, osim diplome nagrađen je pozlaćenim časnim krstom, sa 400 KM i zlatnikom.

U Tesliću je danas organizovano veliko bogojavljensko osveštanje vode, dok je izostalo plivanje za Časni krst zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Dvadesettrogodišnji Njegoš Đukić pobjednik je u Brodu plivanja za Časni krst u rijeci Savi.

"Ovo je druga godina kako plivam i drugi put Božijom boljom da doplivam prvi do krsta. Znači mi mnogo, ovo je jednom u godini. Danas je Bogojavljenje i svima želim da poručim: žBog se javiž. Zahvalio bih svima koji su došli i pozvao ih da učestvuju ko god može", rekao je novinarima Đukić.

Za Časni krst u Doboju se danas plivalo na tri lokacije, a proslava Bogojavljenja počela je liturgijom u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice.

Jovica Josipović iz Striježevice prvi je doplivao do Časnog krsta na Medvjeđem jezeru-Krčmarica, Zdenko Marković iz Osječana najbrži je bio na rijeci Bosni, a Aleksandar Radić iz Rudanke na jezeru Rudanka kod Bukovice Male.

U Čelincu je prvi do Časnog krsta doplivao Jovan Predić iz Barakovca, jedan od 14 učesnika bogojavljenskog plivanja.
Brz tok hladne Vrbanje vješto su savladali svi hrabri plivači, ali je Predić prvi stigao do Časnog krsta.

"Imao sam veliku želju da plivam i znači mi mnogo. Ako Bog da i iduće godine ću učestvovati", rekao je Srni pobjednik ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja u Čelincu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana