Отворена прва Банка хуманог млијека у Српској

Милијана Латиновић
Отворена прва Банка хуманог млијека у Српској
Foto: Дражан Поздеровић | Отворена прва Банка хуманог млијека у Српској

БАЊАЛУКА -Свечаним пресјецањем врпце, у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске отворена је прва Банка хуманог млијека.

Врпцу су пресјекли предсједница РС Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Цвијановићева је захвалила и свим грађанима који су својим донацијама помогли оснивање Банке хуманог млијека

- До сада је био велики проблем да се обезбиједи хумано млијеко за пријевремено рођену и болесну дјецу и ово је велики искорак Републике Српске - рекла је Цвијановићева нагласивши да се овим и УКЦ сврстао међу ријетке клиничке центре у региону који имају Банку хуманог млијека.

Замјеник предсједника Удружења „Мрвице“ Амела Филиповић рекла је да је хумано млијеко храна али и лијек.

Ђајић је нагласио да је поносан на овај велики успјех.

-Први пут имамо Клинику за дјечије болести и прву Банку хуманог млијека- рекао је Ђајић захваливши свим здравственим радницима и руководству Српске што је ова идеја угледала свјетлост дана.

Начелник Клинике за дјечије болести Владимир Мирошљевић рекао је да је у цијели овај посао много уложено.

- Банка хуманог млијека је неопходна и тек ћемо видјети колико то значи за све наше мале пацијенте- истакао је Мирошљевић.

Шеранић је захвалио Удружењу „Мрвице“ и свим здравственим радницима који су успјели да направе овако велику ствар за најмлађе пацијенте.

-Ту смо да подржимо све велике и важне пројекте. Протекли период био је тежак за све здравствене раднике. Овим смо доказали да јединство и солидарност заједно могу све -  нагласио је Шеранић.

Циљ оснивања Банке хуманог млијека је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Вриједност уговорених радова је око 1,5 милиона КМ, а средства су прикупљена у оквиру хуманитарне кампање „С љубављу храбрим срцима“, коју је покренула предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а на иницијативу Удружења пријевремено рођене дјеце „Мрвице“.

Овим новцем је опремљен и адаприран простор у поликлиничком дијелу Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана