Опасне играчке олако стижу на рафове

 Јана Кезић
Опасне играчке олако стижу на рафове

БАЊАЛУКА - Лутке, дјечији пиштољи, силиконски ланчић за цуцлу, оградица за кревет те бицикл само су неки од производа који су повучени са тржишта БиХ током ове године, а из удружења потрошача поручују да треба да буде покренута иницијатива за спречавање увоза такве робе и тиме онемогућено да она уопште стигне на рафове.

Агенције за надзор над тржиштем БиХ је ове године више пута обавјештавала јавност да су на тржишту играчке одређених произвођача које могу угрозити здравље малишана, односно довести до посјекотина, опекотина, повреда ока и оштећења вида, а могу чак довести и до гушења.

Скоро сви артикли који су повучени са тржишта БиХ поријеклом су из Кине, а неколико њих из Турске.

У Инспекторату РС су за “Глас Српске” рекли да су ове године спроведена 23 инспекцијска прегледа дјечјих играчака.

- Лабораторијским испитивањем утврђено је да је пет узорака дјечијих играчака, тачније лутака, имало повећану концентрацију фталата, због чега је забрањен њихов промет, наложено повлачење дистрибуисаних количина те уништено 103 комада у присуству инспектора - рекли су у Инспекторату РС.

Из удружења потрошача широм Српске поручују да се купци жале на неквалитетне производе које им нуде и продају.

- Из спорних играчака вреба дупла опасност, прво због свог облика, који може да повриједи најмлађе, али и боја којима су офарбане, а махом су отровне. Требало би покренути иницијативу с циљем спречавања увоза такве робе - казали су у Удружењу грађана “ToPeeR” из Добоја.

Проблем настаје, како кажу, када та роба већ уђе у продавнице, па буде проглашена небезбједном, а онда слиједи апел надлежних да се не користи и врати у трговине.

- Питање је да ли родитељи прочитају обавјештења, због чега би приликом увоза та роба требало да прође одређену контролу и да у старту не буде дозвољен увоз - рекли су у овом удружењу.

Апеловали су на родитеље да приликом куповине играчака буду свјесни и савјесни, јер није све у љепоти, шари и жељама дјетета, него треба водити рачуна да у првом плану буде безбједна.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” из Требиња Недељка Нешка Илић каже да грађани због слабе куповне моћи посежу за јефтинијим играчкама да би испунили дјечије жеље.

- Важно им је да дијете има играчку, а не обраћају пажњу да ли је она квалитетна или опасна по здравље. Зато би ту област требало уредити законом, да та роба уопште не доспијева на наше тржиште - рекла је Илићева.

Профит

У Удружењу грађана “ToPeeR” кажу да се трговци воде профитом и циљ им је да продају што већи број играчака.

- Они не сматрају обавезом да гледају да ли је нешто безбједно за дјецу, па апел трговцима не би ни уродио плодом, али би надлежне институције које контролишу шта улази у земљу требало да спријече да се штетни производи нађу у слободној продаји - рекли су у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана