"Олуја": Удружења положила вијенце у Ташмајданском парку

Срна
"Олуја": Удружења положила вијенце у Ташмајданском парку

БЕОГРАД - Представници Координације удружења избјеглих и расељених у Србији, Удружења "Завичај" и других партнерских асоцијација данас су у Ташмајданском парку у Београду положили вијенце код споменика погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог вијека, а поводом 25 година од егзодуса српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Секретар Удружења "Завичај" Јован Чакаревић рекао је Срни да је медијска прича о представнику Срба у Хрватској који ће отићи на хрватску прославу "Олује" Борису Милошевићу засјенила све што су удружења хтјела да поруче на овај датум, односно да се још не рјешавају суштинска питања Срба који су избјегли из Крајине.

"Још се дешава егзодус, војна акција Олуја сада тече тихо, па се и данас људи исељавају из Хрватске", нагласио је Чакаревић.

Он је подсјетио да је 450.000 људи избјегло из Хрватске, да знатној већини живот још није уређен и боре се да "стану на ноге", док су велики проблеми у вези са њиховом имовином у Хрватској, која им се отима на најбестијалнији начин разним хрватским законима.

Према његовим ријечима, све то је "пало у воду" због намјере представника Срба Бориса Милошевића да оде на прославу "Олује".

Уз констатацију да ће представник Срба, изгледа, стварно отићи на хрватску прославу "Олује", Чакаревић је навео да је Милошевићу отац био у хрватским војним снагама за вријеме рата, да он није избјегао и да представља врло мали број људи који и даље живе у Хрватској.

"Ми нисмо против да он иде на неке помене невиним, убијеним, жртвама ратних збивања уопште, али ово је чиста прослава државе Хрватске. Не знам шта прослављају, то је њихово право, али њему није мјесто тамо. То је неко опште мишљење свих нас", рекао је Чакаревић.

Он је додао да неки из удружења сматрају да је Милошевић уцијењен, да је потплаћен, а некима ништа није јасно.

"А, поводом изјаве Милошевића да има стомак за све што ће се десити послије тога, ми му поручујемо да то није питање стомака, него образа", рекао је Чакаревић.

У Ташмајданском парку било је окупљено до 100 људи, а ове године није организован традиционални парастос у Цркви Светог Марка због епидемиолошких мјера.

Вијенце су положили и представници Удружења бораца Крајине, Удружења ветерана "Црвених беретки", СУБНОР-а Гроцка, Удружења Врбичанаца са Косова, који традиционално организују парастос са Коодинацијом и "Завичајем". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана