Обезбијеђена средства за измирење обавеза домова здравља

ГС
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић обавијестио је данас представнике 16 јединица локалне самоуправе да је Влада Српске обезбиједила средства потребна за измирење обавеза домова здравља, као и друге видове подршке с циљем припреме и увођења установа у трезорски систем Републике Српске.

Шеранић је данас у Бањалуци разговарао са представницима Савеза општина и градова Републике Српске, градоначелницима и начелницима 16 градова и општина, те директорима домова здравља за које је, у наредном периоду, планирано увођење у трезорски систем пословања, саопштено је из ресорног министарства.

Циљ састанка био је сагледавање стања у овим здравственим установама, те активности и обавеза које је, у складу са недавним закључком Владе Републике Српске, потребно предузети за укључивање домова здравља у трезорски систем Републике Српске од 1. јануара 2022. године, наводи се у саопштењу.

У питању су домови здравља Бијељина, Приједор, Дринић, Источни Дрвар, Калиновик, Крупа на Уни, Котор Варош, Лакташи, Љубиње, Мркоњић Град, Невесиње, Прњавор, Србац, Станари, Теслић и Шипово.

На састанку је наглашено да је измирење обавеза из претходног периода један од најважнијих предуслова за улазак ових здравствених установа у трезорски систем Републике Српске, како се буџети општина/градова и републички буџет не би додатно оптеретили и тиме угрозило њихово функционисање.

Прелазак јавних здравствених установа на трезорски систем пословања једна је од планираних активности за заустављање тренда повећања укупних обавеза у здравственом систему.

Намјера је да све здравствене установе у наредним годинама пређу на овај вид пословања, чиме се подиже степен одговорности свих у здравственом систему Републике Српске, за добробит здравствене заштите становништва, наводи се у саопштењу.

Шеранић је подсјетио да је у претходном периоду у трезорски систем пословања укључено шест здравствених установа - Завод за стоматологију, Завод за судску медицину и Завод за трансфузијску медицину, те домови здравља Челинац, Дервента и Братунац.

"Досадашње искуство здравствених установа показало је да је трезорско пословање добар модел који осигурава планско управљање установама и усмјеравање средстава на оптималан начин", нагласио је Шеранић.

Преласком на трезорски систем пословања домови здравља и друге здравствене установе у Републици Српској престају да функционишу као индивидуалне пословне цјелине већ, као буџетски корисници, постају дио јединственог трезорског система Републике Српске који подразумијева другачије оперативне процедуре и праксе, нарочито када је ријеч о финансијском управљању.

Из ресорног министарства су појаснили да, у складу с тим, јединице локалне самоуправе као оснивачи домова здравља добијају могућност и надлежност непосредног праћења планирања, управљања и контроле финансијског пословања надлежног дома здравља.

На састанку је истакнуто и да трезорски вид пословања већ функционише у социјалној заштити, те да се његовим увођењем у примарној здравственој заштити не мијења начин финансирања здравствене заштите за становништво, које и даље остаје из доприноса и путем Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Осим тога, преласком јавних здравствених установа на трезорски систем пословања успоставља се боља контрола унутрашњег дуга, јер се ограничава ранија пракса појединих установа у погледу неизмиривања обавеза према Пореској управи Републике Српске, наводи се у саопштењу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана