Нови конкурс у програму стамбеног збрињавања борачких породица до краја године

Милијана Латиновић
Нови конкурс у програму стамбеног збрињавања борачких породица до краја године

Бањалука - Породице погинулих бораца и ратних војних инвалида које су пропустиле да се пријаве на конкурс у оквиру Програма стамбеног збрињавања добиће до краја године нову шансу за обезбјеђивање крова над главом.

То ће бити омогућено након усвајања нове уредбе о стамбеном збрињавању ових категорија, чија израда је у току.

- Влада РС је одлучила да настави програм стамбеног збрињавања, како би кров над главом био обезбијеђен за лица из наведених категорија која су пропустила рок за пријаву 2008. године - истакли су у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Предсједник Предсједништва Скупштине Борачке организације РС Душко Милетић очекује да ће нова уредба ускоро бити усвојена.

- Само у Бањалуци има 120 борачких породица које нису стамбено збринуте, а пропустиле су да се пријаве на посљедњи конкурс, јер је истовремено град имао отворен позив за збрињавање ових категорија. Међутим, ту је настао проблем, јер град није имао довољно средстава да збрине све који су се нашли на ранг-листи, тако да су они остали без стана - рекао је Милетић и додао да и у другим општинама има оних који се из оправданих разлога нису јавили на посљедњи конкурс.

Кроз Програм стамбеног збрињавања борачких категорија у РС, који се спроводи од 1999. године, до данас је збринуто 8.230 корисника и то 3.328 додјелом стамбених јединица и 4.902 додјелом неповратних новчаних средстава. За ове намјене утрошено је 149,97 милиона марака.

Међу онима који су ушли у процедуру за рјешавање стамбеног питања је 38 породица у три општине.

- Станови за 30 породица су завршени и након што општине издају употребну дозволу биће им уручени кључеви, а за осам корисника у буџету за ову годину обезбијеђен је новац за додјелу неповратних средстава - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана