Новац из “Challenge to Change” пројекта вјетар у леђа привредницима: Грантови крате пут до веће зараде

Milijana Latinović
Новац из “Challenge to Change” пројекта вјетар у леђа привредницима: Грантови крате пут до веће зараде

БАЊАЛУКА - Унапређење производње и реализација иновативних бизнис идеја уз помоћ грантова из иностраних фондова домаћим привредницима представља олакшицу и вјетар у леђа да на бржи и једноставнији начин дођу до савремених машина и веће зараде.

Таква шанса предузећима широм Републике Српске и БиХ пружена је кроз пројекат “Challenge to Change”, који је успостављен захваљујући средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), а посредством Амбасаде Шведске у БиХ.

Шансу да повећа зараду покретањем новог циклуса производње захваљујући новцу из тог фонда добио је власник фирме “Натура” из Источног Сарајева Срђан Сикима.

- Имам фарму од 10.000 кока носиља, а с обзиром на то да је смјештена у насељу, појавио се проблем збрињавања кокошијег стајњака. Осим огромних количина стајњака са којим нисмо имали куда, ширио се и непријатан мирис. Дошао сам на идеју да производимо пелетирани кокошији стајњак - испричао је Сикима за “Глас Српске”.

Он се пријавио на први јавни позив Развојне агенције Републике Српске за “Challenge to Change” пројекат и његова идеја је подржана са 20.000 евра.

- Купио сам потребну опрему и запослио још двоје људи. Да није било овог пројекта, сам не бих успио обезбиједити толико новца - рекао је Сикима и додао да мјесечно произведу од десет до 12 тона пелетираног стајњака.

Оперативни менаџер у предузећу “Делфин Трготранс” из Челинца Николина Савић каже за “Глас Српске” да је то предузеће захваљујући “Цхалленге” пројекту финализовало већ постојећи производ, за шта им је одобрено максималних 30.000 евра.

- У пројекту смо учествовали са својим производом храстови фертиг масивни паркет у таблама. Ријеч је о паркету који је у потпуности завршен, по потреби науљен или лакиран. Препознат је на иностраном тржишту јер се уградњом тог паркета штеде и вријеме и новац - истакла је Савићева, додајући да мјесечно произведу око 3.000 квадрата тог паркета.

У Развојној агенцији РС истичу да је пред привредницима нова шанса, с обзиром на то да је до 24. марта отворен пети јавни позив за додјелу грант средстава. Директор Агенције Маринко Ђукић истиче да је привредним субјектима са иновативним пословним идејама, производима или услугама на располагању 750.000 евра.

- За потенцијалне кориснике из категорије стартапа, који су регистровани најмање шест мјесеци, предвиђен је максимални износ гранта до 10.000 евра, док корисници из категорије зрелих привредних субјеката до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 евра. Апликанти морају обезбиједити и минимално властито учешће од 50 одсто укупне вриједности предложеног пројекта, чија реализација не може трајати дуже од годину дана - појаснио је Ђукић и додао да се пријаве подносе електронски и да су све информације доступне на сајту агенције.

Корисници

Пројекат “Challenge to Change” спроводе Развојна агенција РС и Сарајевска регионална развојна агенција, а партнер у пројекту је и регион Остерготланд у Шведској.

- У оквиру претходна четири позива пријавила су се 2.074 апликанта. До сада је уговорено 110 корисника, а вриједност уговореног гранта је око 2,5 милиона евра. Од тога је за 39 уговорених корисника из Српске предвиђено око 896.000 евра - навели су у Развојној агенцији РС и додали да је у току потписивање уговора са још 38 корисника из свих дијелова БиХ, којима ће бити додијељено око 844.000 евра бесповратних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана