Наплата путарина по километру од октобра на аутопуту Бањалука - Градишка

Анита Јанковић-Речевић
Наплата путарина по километру од октобра на аутопуту Бањалука - Градишка

Бањалука - Возачи који пролазе аутопутем Бањалука - Градишка ускоро ће путарину плаћати по пређеном километру, јер би на тој траси у октобру требало да буде успостављен затворени систем наплате.

Иако је раније најављивано да ће затворени систем наплате на поменутој дионици бити успостављен до краја августа, то се није десило, па ће возачи још неко вријеме за путарину издвајати 2,5 КМ.

У предузећу “Аутопутеви РС” истичу да је изградња наплатних станица у Чатрњи, Новој Тополи и Александровцу завршена средином августа, након чега је почела уградња опреме која је неопходна за рад система наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка.

- Уградња опреме и уређаја тече планираном динамиком, а истовремено траје и модификација наплатне станице “Јакуповци”, која је до сада функционисала у отвореном систему наплате на аутопуту Бањалука - Градишка. Тај дио радова је у самој завршници - увјеравају у “Аутопутевима РС”.

Наводе да су у току и припремни радови за уклањање привремене наплатне станице на Маховљанској петљи, након чега ће, како кажу, бити стечени сви услови за почетак рада затвореног система наплате на аутопуту Бањалука - Градишка.

- План је да сви радови буду завршени у првој половини октобра и да на тој траси почне наплата путарине по пређеном километру, баш као на аутопуту “9. јануар” од Бањалуке до Добоја - рекли су у предузећу “Аутопутеви РС”.

Додали су да је приједлог новог цјеновника за поменуту трасу аутопута припремљен, а да ће висину путарине утврдити Влада РС на једној од наредних сједница.

У Министарству саобраћаја и веза РС потврдили су да им је стигао приједлог Уредбе о висини путарина, али да је документ још у радној фази.

- Морамо сачекати да ступе на снагу измјене Закона о јавним путевима, који су у сриједу разматрали посланици Народне скупштине РС. Након тога услиједиће измјена Правилника о наплати путарина, па тек онда измјене Уредбе. Очекујемо да све то буде завршено у октобру - казали су у Министарству саобраћаја и веза.

 

Мрежа

Мрежа аутопутева у Српској дугачка је 104 километра. Аутопут Бањалука -  Градишка у дужини од 32 километра за саобраћај је отворен у новембру 2011. године, док је свих 72 километра аутопута “9. јануар” од Бањалуке до Добоја возачима на располагању од јесени прошле године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана