Напади на медије обезвријеђени и под сталним притиском

Драгана Орловић
Напади на медије обезвријеђени и под сталним притиском

Бањалука - Учестали напади и пријетње, ниске плате, неуплаћени доприноси, као и разни политички притисци само су дио проблема са којима се сусрећу новинари у Републици Српској, БиХ, региону, али и широм свијета.

Поручено је то јуче из удружења и организација која се баве заштитом новинарских права поводом Међународног дана слободе медија. Сви су једногласни у ставу да постојање и опстанак демократског друштва нису могући без слободног новинарства. Истичу, међутим, да се за медијске слободе у данашњим условима веома тешко изборити.

Руководилац студијског програма новинарство и комуникологија на Факултету политичких наука (ФПН) у Бањалуци Драгана Рашевић истиче да се БиХ пласманом на 65. мјесто листе "Репортера без граница", у групи од 180 земаља у којима су анализиране медијске слободе, и даље налази у категорији држава са видљивим проблемима у медијском простору.

Дугогодишњи новинар и дописник НИН-а Бранислав Божић на трибини која је организована на ФПН-у је истакао да овакви извјештаји треба да се узму са резервом. О медијским слободама на трибини су расправљали професори и студенти бањалучког ФПН-а, дугогодишњи новинар и уредник Горан Милић, уредник "ТВ Хепи" Миломир Марић, главни и одговорни уредник информативног програма РТРС-а Синиша Михаиловић те уредник документарног и религијског програма РТРС-а Мира Лолић-Мочевић.

Професор ФПН-а Милош Шолаја поручио је да је БиХ прилично незрела када је ријеч о слободи медија и да је потребно много времена да политичка култура и култура медија "сазру".

Да је то тако показало је и истраживање "Медијске слободе у БиХ 2017", које је урадила Фондација "Фридрих Еберт" БиХ, уз помоћ Удружења "БХ новинари", према којем је утврђено да око 25 одсто грађана РС и шест одсто ФБиХ одобрава напад на новинаре у одређеним околностима.

Милкица Милојевић, члан УО Удружења "БХ новинари", истиче да је тај извјештај упозоравајући.

- Први пут се показало да медији нису ти којима грађани највише вјерују. Сада су по повјерењу водеће вјерске заједнице - казала је Милојевићева и додала да је ове године за 20 одсто "пало" повјерење у медије.

Директор Бањалучког центра за људска права Дејан Лучка сматра да новинари морају бити солидарнији у ситуацијама када је неко од њих нападнут.

- Законски, права новинара су заштићена, али у пракси, она се готово свакодневно крше, од тужби против медија које покреће држава па до односа одређених структура према новинарима - истакао је Лучка.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да многи новинари имају срамотно ниске плате, немају уплаћене доприносе, као и да дио зарада примају у боновима, а неки годинама раде непријављени или са "чудним" уговорима.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је јуче на заштиту слободе медија, док је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила да су све учесталији напади на слободу изражавања. 

Честитке

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић честитао је новинарима Свјетски дан слободе медија поручивши да наставе његовати високе стандарде професионалног, одговорног и непристрасног новинарства. Министарка одбране БиХ Марина Пендеш подржала је слободу изражавања медија, њихову неутралност и независност. Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић поручио је да држава мора да обезбиједи амбијент у којем новинари могу радити слободно. Честитка је стигла и од предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана