Набавка свиња превелик залогај за фармере?

Данијела Бајић
Набавка свиња превелик залогај за фармере?

БАЊАЛУКА - Иако више нема препрека за занављање сточарске производње на фармама које је задесила афричка куга свиња, тек ријетки произвођачи одлучили су се на тај корак, јер их осим страха од новог ширења заразе мучи недостатак новца, будући да за набавку педесетак назимица треба минимално 100.000 марака.

Забрана поновног усељавања животиња у објекте истакла је 21. марта, али због високе цијена свиња и недостатка животиња квалитетне генетике многи ће, ипак, сачекати јесен.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић истакао је за “Глас” да се прасе, за обнову производње, код домаћих фармера не може наћи испод 11,50 марака по килограму живе ваге, а уз то је, каже, потребно издвојити и додатни новац за храну те спровођење превентивних мјера.

- Фармери су на губитку у самом старту. Поједини су имали и више од 1.000 свиња, а имајући у виду тренутну ситуацију, многима који не одустану требаће времена да дођу до производње коју су имали прије појаве афричке куге - казао је Маљчић.

Према његовим ријечима, свињарство, којим се раније свако могао бавити, постао је јако скуп и ризичан посао.

- Они који одлуче да наставе производњу, између осталог, посежу за кредитима. Углавном крећу са мањим бројем свиња, јер је ризик велики. Генерално, број свиња ће опасти у односу на протекле године и сви ћемо зависити од увоза. То је неминовно - рекао је Маљчић и додао да је на домаћем тржишту немогуће наћи одједном 300 прасади, због чега се фармери окрећу увозу гдје су животиње чак и скупље.

Узгајивач свиња из бијељинског села Магнојевићи Миладин Петрић каже да своје оборе не планира пунити до јесени, јер је ситуација и даље неизвјесна.

- Никада се не зна шта носи дан, а шта ноћ. Нико не може да нам гарантује да се ова пошаст неће поново појавити када настану жеге. На мојој фарми је због афричке куге еутаназирано 1.730 животиња. Не бих више да преживљавам тако нешто - рекао је Петрић и додао да су цијене свиња превисоке.

Оно што њега највише брине јесте, каже, неозбиљност појединих фармера, посебно у Семберији, гдје се, упркос контролама, не придржавају мјера.

Директор Месне индустрије “ЗП комерц” Ђорђе Росић казао је да на фарме приликом занављања сточног фонда мора доћи само врхунски квалитет, а не било шта.

- На нашој фарми је еутаназирано 1.000 крмача. План је да за почетак убацимо од 150 до 200 животиња. За квалитетна женска грла потребно је издвојити око 1.000 евра, док мушка коштају и више од 3.000 евра, а ријеч је о животињама тешким око 80 килограма - рекао је Росић.

Са обнављањем производње још није почео ни фармер Петар Вучковац из Карајзоваца код Градишке. Остало је, каже, још неколико ситница да позавршава, да би испунио услове за усељавање животиња, које би могло да почне за неколико мјесеци.

- Прво ћу убацити 50 назимица и онда ћу испочетка кренути са производњом, јер не исплати се да увозим прасад која су прескупа. За набавку ће требати најмање 1.000 евра по животињи, тежине 100 килограма - казао је Вучковац.

Нова мјера

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС забранило је организовање сајмова, изложби и других окупљања животиња, на којима се продају или излажу свиње с циљем спречавања даљег ширења, сузбијања и искорјењивања болести афричке куге свиња. Ова одлука донесена је на период од шест мјесеци, узимајући у обзир карактеристике вируса, велику отпорност те директан и индиректан начин преношења.

Из превентивних разлога министарство је процијенило да је увођење ове мјере, која је од данас на снази, неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана