Млинари и пекари поручују: Скупље брашно, али не драстично

ATV
Млинари и пекари поручују: Скупље брашно, али не драстично
Млинари и пекари поручују: Скупље брашно, али не драстично

Бањалука -"Цијене пекарских производа и брашна неће драстично ићи на више, због увођења акциза на гориво”, поручују млинари и пекари.

Ипак, благо увећане цијене ових артикала, у маркетима и пекарама, дочекаће купце већ крајем фебруара. Прије пола године брашно је појефтнило, а новим поскупљењем цијене ће бити враћене на тај ниво, објашњавају млинари и пекари.

"Ситуација на тржишту пшенице не указује на било какаве значајне поремећаје који могу значајно повисити цијену ни брашна ни пекарских производа. Те осцилације у брашну су сасвим нормалне, од пет до десет одсто да појефтини или поскупи тако да ми немамо никакву тренутну ситауцаију која каже да ће доћи до значајног повећања цијена. Мислим да и акцизе на гориво не могу значајно утицати на те цијене”, појашњава Саша Тривић, власник "Крајина класа”.

"Поставља се питање кад крене жетва, кад се трошкови акцизе урачунају у жетву каква ће онда цијена бити брашна”, наводи Раденко Пелемиш, предсједник Удружења пекара регије Бијељина.

Према најавама млинара брашно по врећи требало би да поскупи од 50 до 75 фенинга а килограм неколико фенинга. Цијене на пекарским производима, и то не свим, не би требало да буду више од неколико фенинга, а разлог нису усвојене акцизе већ поскупљење свих трошкова производње.

Из приједорског удружења потрошача, у коме прате ситуацију на тржишту, кажу да ови потези нису оправдани.

"Из разлога што смо ми прије неколико година имали цијену хљеба 1,20 када је гориво ишло и до 2,5 марке. Нереално је да дође до овог поскупљења, поготово је нереално да то дође у овим првим данима, послије 1.,2. када је почела прича са акцизама, у суштини када је подигнута цијена горива, јер се сви правдају да постоје одређене залихе”, рекла је Муриса Марић, Удружење потрошача "Дон” Приједор.

Потрошачима преостаје да евентуално направе залихе брашна, као што су прије неколико дана пунили резервоаре до врха. Хљеб и кифле, кажу, нажалос немају дуг рок трајања.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана