Министарство здравља: "ТГТ техногас" има дозволу за стављање медицинског кисеоника у промет

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У регистру Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ фирма "ТГТ техногас" носилац је дозволе за стављање у промет медицинског гаса кисеоника, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

"Лијекови који имају дозволу за стављање у промет у БиХ, као што је случај са наведеним лијеком чији је заступник ова фирма, јесу лијекови чији су квалитет ефикасност и безбједност доказани", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су истакли и да је регистар Агенције јавно доступан на званичној интернет страници ове институције.

Из ресорног министарства упозоравају да се свака инсинуација и пласирање злонамјерних информација у јавности може сматрати директним угрожавањем заштите здравља становништва и изазивањем страха код пацијената и њихових породица.

"Иако Министарство није надлежно за набавку лијекова и медицинских средстава за потребе здравствених установа, од почетка пандемије, марта 2020. године, учинило је огромне напоре да се здравствени систем у Републици Српској, у првом реду болнице, реорганизују на начин да се сви људски ресурси и капацитети ставе на располагање за лијечење обољелих од ковида 19 и да пацијенти добију адекватну и квалитетну здравствену заштиту", наводи се у саопштењу.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић најавио је данас да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања Универзитетском клиничком центру Републике Српске кисеоника "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".

Он је додао да има доказе да тај кисеоник испоручује фирма "ТГТ техногас" из Лакташа, која "није регистрована за унутрашњи промет лијекова".

Директор "ТГТ Техногас": Станивуковићеве тврдње ноторна неистина и лаж

Директор предузећа "ТГТ Техногас" из Лакташа Станислав Чађо изјавио је да су ноторна неистина и лаж тврдње које је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изнио о тобожњој угроженост здравља пацијената.

"Кисеоник који се производи у постројењима за производњу кисеоника је јасно одређене чистоће која апсолутно задовољава све стандарде његове примјене, дакле и у медицини", рекао је Чађо у изјави Срни.

Он је истакао да сваку набавку и испоруку кисеоника купцима прати одговарајућа документација са подацима о чистоћи, квалитету и осталим карактеристикама, и то је случај са испорукама свим купцима, па и здравственом сектору.

"Срамно је на овај начин манипулисати грађанима, посебно у тренутку у коме многим тај кисеоник више него икада значи живот и када и наше предузеће улаже надљудски напор да осигура довољне количине кисеоника у једној општој несташици, која није присутна само у овој регији, већ на далеко ширем простору", рекао је Чађо.

Он је истакао да ће из "ТГТ Техногас" о свему осталом благовремено информисати јавност.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић најавио је данас да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања Универзитетском клиничком центру Републике Српске кисеоника "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".

Он је додао да има доказе да тај кисеоник испоручује фирма "ТГТ Техногас" из Лакташа, која "није регистрована за унутрашњи промет лијекова".

У регистру Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ фирма "ТГТ Техногас" носилац је дозволе за стављање у промет медицинског гаса кисеоника, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана