Минималац још на чекању

Милијана Латиновић
Минималац још на чекању

БАЊАЛУКА - На обећани минималац у Српској још чека већина радника који због пандемије вируса корона нису радили у априлу, а до сада је по том основу завршена обрада захтјева за око 13.000 запослених.

У Пореској управи РС наводе да, у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, запримају захтјеве правних лица и предузетника и утврђују да ли остварују право за исплату најниже плате за април и уплату доприноса на ту најнижу плату.

- До сада смо за исплату најниже плате за април обрадили захтјеве на износ од око десет милиона КМ за око 13.000 радника и те податке смо прослиједили Фонду солидарности који већ врши исплате - рекао је директор Пореске управе Горан Маричић.

Нагласио је да службеници ове управе раде у двије смјене и у дане викенда како би што прије извршили своју обавезу.

- Успјели смо обрадити већину до сада пристиглих захтјева пореских обвезника, а који се налазе на списковима које достављају надлежна министарства - рекао је Маричић.

Према рачуници Министарства привреде и предузетништва РС, укупан број запослених који нису радили у априлу је 68.603, док укупне обавезе за минималну бруто плату за њих износе више од 53 милиона марака.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић каже за “Глас Српске” да минималац чека око 30.000 радника из те бранше.

- Иако је било најављено да ће најнижа плата за април бити исплаћена до краја маја, тешко да ће се то обистинити, што помало ствара нервозу и неизвјесност код запослених. Иако су многи почели да раде, очигледно је да је посла много мање и да радници једва састављају крај с крајем - рекао је Татић.

У Унији удружења послодаваца РС сматрају да су административне процедуре успориле процес исплате најниже плате за протекли мјесец, али да ће све бити завршено у предвиђеном року.

- Била је неопходна регистрација у Министарству привреде, а потом слање захтјева Пореској управи. Рок за подношење захтјева је 10. јун, тако да вјерујем да је свим послодавцима у интересу да све заврше до тог датума - рекао је предсједник Уније Саша Тривић.

Апел

У Пореској управи РС апелују на пореске обвезнике који испуњавају услове из Уредбе о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април 2020. године, да што прије поднесу писану изјаву са захтјевом на којем ће навести и бројеве текућих рачуна радника.

Наводе да је циљ да што прије буду исплаћене плате за април за преостали број обвезника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана