Мићић: У посљедњих 48 часова 113 заражених вирусом корона

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је ситуација у вези са вирусом корона у граду погоршана, те апеловао да грађани поштују све мјере које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Он је напоменуо да је очигледно да сваки викенд и окупљања стварају нови проблем.

"У посљедњих 48 часова ситуација је погоршана. Регистровано је још 113 позитивних на вирус корона, што је велико искакање у посљедња два-три дана", рекао је Мићић новинарима након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је истакао да је Штаб у закључцима, донесеним јутрос, у потпуности подржао мјере које је јуче донио Републички штаб за ванредне ситуације.

"Сва окупљања у приватној режији могу бити до 10 људи, јавна окупљања до 50 људи, уз поштивање свих мјера и ношење маски на отвореном. Договорили смо се да контрола угоститељских објеката биде много строжа, а радиће према одлуци Штаба до 23.00 часа", рекао је Мићић.

Он је замолио суграђане, посебно младе, да поштују мјере, те да маске од данас носе и на отвореном.

"И Републичка инспекција и Комунала полиција и градске инспекције, заједнички је закључак, биће ригорозније у угоститељским објектима, гдје се уопште не поштују мјере, као и на свим другим окупљањима", рекао је Мићић.

Вршилац дужности директора бијељинске Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је да је епидемиолошка ситуација веома неповољна и пријетећа.

Он је навео да је у бијељинској ковид болници тренутно 15 болесника од којих су два на респиратору, један је интубиран, те генерално има 12 тешких болесника од којих су два животно угрожена, а три су средње тешки болесници.

"Ускоро очекујемо отварање нове ковид болнице, радимо на томе да подијелимо болницу у два дијела - дио за хоспитализоване болеснике у садашњој згради болнице и други дио поликлиника, те ковид болница коју чекамо да завршимо", рекао је Максимовић, подсјећајући да су средства за ово добијена прије два мјесеца, те да брже и није могло.

Он је навео да је у овој болници од почетка пандемије лијечила више од 550 ковид позитивних болесника.

"Позивам, апелујем, молим, тражим и захтијевам од суграђана да се поштују све прописане мјере. И даље је проценат заражених у Бијељини изузетно висок", рекао је Максимовић.

Он је додао да се заказани специјалистички прегледи у Болници обављају, али је савјетовао да они који нису хитни, можда сачекају нове просторије поликлинике.

"Сви хитни случајеви се раде", нагласио је Максимовић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин истакла је да се ситуација из сата у сат погоршава и да је у посљедњих 48 часова дошло до наглог, чак алармантног повећања броја заражених.

"Ову ситуацију можемо сматрати жданкомж дружења и окупљања од прије десетак дана када су почели хладни дани и људи ушли у затворене просторе", појаснила је Ђукинова.

Она је саопштила да је 113 људи заражено у посљедњих 48 часова, у протекла 24 часа 30, а у понедјељак када је стигао извјештај од 51 тестираног 29 људи је позитивно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана