Мазалица: Постоји уставни основ за оснивање агенције за лијекове Српске

Срна
Мазалица: Постоји уставни основ за оснивање агенције за лијекове Српске

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске је доношењем Закона о лијековима и медицинским средствима имала за циљ да заштити здравље и живот грађана, изјавио је данас Срни посланик СНСД-а Срђан Мазалица, истакавши да постоји уставни основ за оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске.

"Јасно је да је то могуће, да то изводимо и да за то постоји политичка воља. За то не треба никаква ни одлука ни сагласност ни Кристијана Шмита ни Уставног суда БиХ", нагласио је Мазалица, говорећи о наводима Шмита да ће укинути Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

Он је навео да Република Српска, када је изложена дискриминацији, има право да се повуче из вршења одређених заједничких функција власти. Мазалица је поновио да СНСД не признаје Шмита као високог представника у БиХ, као ни кориштење бонских облаштења.

"Има више закључака у Народној скупштини гдје примјена бонских облаштења неће бити призната од органа власти у Републици Српској", рекао је Мазалица.

Он је нагласио да је један од механизама којима Шмит покушава натјерати домаће власти да се повинују његовим одлукама и обустављање 120 милиона евра помоћи Републици Српској. Кристијан Шмит изјавио је раније данас је њемачка влада зауставила 120 милиона евра помоћи Републици Српској због, како је рекао, "сецесионистичког понашања".

Шмит је за Н1 рекао да се очекује да ће сутра Уставни суд БиХ донети одлуку у вези са формирањем Агенције за лекове Републике Српске и најавио да ће тек тада "дјеловати".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана