Mazalica: Postoji ustavni osnov za osnivanje agencije za lijekove Srpske

Srna
Mazalica: Postoji ustavni osnov za osnivanje agencije za lijekove Srpske

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske je donošenjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima imala za cilj da zaštiti zdravlje i život građana, izjavio je danas Srni poslanik SNSD-a Srđan Mazalica, istakavši da postoji ustavni osnov za osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

"Jasno je da je to moguće, da to izvodimo i da za to postoji politička volja. Za to ne treba nikakva ni odluka ni saglasnost ni Kristijana Šmita ni Ustavnog suda BiH", naglasio je Mazalica, govoreći o navodima Šmita da će ukinuti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

On je naveo da Republika Srpska, kada je izložena diskriminaciji, ima pravo da se povuče iz vršenja određenih zajedničkih funkcija vlasti. Mazalica je ponovio da SNSD ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika u BiH, kao ni korištenje bonskih oblaštenja.

"Ima više zaključaka u Narodnoj skupštini gdje primjena bonskih oblaštenja neće biti priznata od organa vlasti u Republici Srpskoj", rekao je Mazalica.

On je naglasio da je jedan od mehanizama kojima Šmit pokušava natjerati domaće vlasti da se povinuju njegovim odlukama i obustavljanje 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj. Kristijan Šmit izjavio je ranije danas je njemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog, kako je rekao, "secesionističkog ponašanja".

Šmit je za N1 rekao da se očekuje da će sutra Ustavni sud BiH doneti odluku u vezi sa formiranjem Agencije za lekove Republike Srpske i najavio da će tek tada "djelovati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana