Мале хидроелектране донирале болници Фоча опрему вриједну 90.000 КМ

Срна
Мале хидроелектране донирале болници Фоча опрему вриједну 90.000 КМ

ФОЧА - Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова, укупне вриједности 90.000 КМ, а вриједну опрему обезбиједиле су четири мале хидроелектране са фочанског подручја како би помогле запосленима у овој здравственој установи у борби против вируса корона.

Уз помоћ савремених апарата љекари фочанске болнице моћи ће, без напора, да прате и извјештавају о виталним функцијама тешких пацијената током лијечења, као и обољелих од ковида 19. Мониторинг опрема има велику улогу на одјељењима интензивне његе и онкологије.

“Опрему ћемо користити тренутно у ковид јединици интензивног лијечења гдје су критично обољели пацијенти који захтијевају мониторинг кардиоваскуларног система, функције јетре, бубрега и других органа који су оштећени у таквим ситуацијама. Зато морамо пратити стање тих пацијената, а без мониторинга ми смо слијепи”, рекла је начелник Одјељења за анестезију и реанимацију Универзитетске болнице Фоча Вања Старовић.

Она је истакла да је набавка ламинарне коморе изузетно важна у лијечењу онколошких пацијента.

Начелник Онколошког одјељења фочанске болнице Јелена Владичић Машић каже да онколошки пацијенти захтијевају интензивно лијечење јер је за њих вријеме веома важан фактор.

“Да бисмо могли да их адекватно лијечимо неопходно је да се прати стање и да сви лијекови буду припремљени на вријеме уз помоћ ламинарне коморе”, појаснила је она.

Власници четири мале хидроцентрале са подручја Фоче, међу којима су: “ЕРС”, “Електрос”, “Симинг трејд” и “Хидроинвест”, нашли су се међу првим донаторима који су у вријеме епидемије вируса корона притекли у помоћ Универзитетској болници, у којој се лијече пацијенти из регије Горње Подриње и из цијеле Херцеговине.

“Колеге су дошле на идеју да у вријеме пандемије помогнемо болници у Фочи, стубу борбе са вирусом корона. Сви смо се удружили и донирали онолико колико смо могли”, рекао је директор Хидроелектране “ЕРС” Мирослав Дивчић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић уручио је донаторима захвалнице за опрему која ће и након борбе са вирусом корона помагати љекарима да правовремено реагују и спасавају животе најугроженијих пацијената.

“Овом изузетно вриједном опремом квалитет лијечења наших пацијената подићи ћемо на виши ниво”, истакао је Марић.

Болници у Фочи недавно је за реконструкцију и припрему простора ковид одјељења Компензациони фонд Републике Српске одобрио више од пола милиона

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана