Лазић: Усвајање ревидиране стратегије убрзаће процесуирање злочина над Србима

Srna
Лазић: Усвајање ревидиране стратегије убрзаће процесуирање злочина над Србима

БАЊАЛУКА - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић очекује да ће бити убрзано процесуирање одговорних за злочине над Србима у БиХ након што је усвојена Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина.

- Увјерени смо да више неће бити двоструких аршина у правосуђу БиХ када је ријеч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима и да ће српске жртве рата имати једнак третман, као и жртве друга два народа - рекао је Лазић Срни.

Он сматра и да ће се усвајање Ревидиране стратергије позитивно одразити на убрзање процеса тражења српских жртава рата, те ексхумација и идентификација несталих Срба.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Република Српска још трага за 1.652 нестала лица, од којих 626 војника и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те 1.013 цивила.

У три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка.

Савјет министара је у четвртак, 24. септембра, на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Према Ревидираној стратегији, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а мање сложени пред ентитетским или правосуђем Брчко дистрикта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана