Кошарац: Понашање министара из ФБиХ - катастрофално

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац изјавио је да на данашњој сједници Савјета министара министри из Федерације БиХ (ФБиХ) нису подржали информацију о предузетим мјерама ради активирања заштитних клаузула Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ.

"И данас катастрофално и необјашњиво понашање министара из ФБиХ. Сходно одлуци Владе Републике Српске, а и примарно, наша обавеза је да заступамо интересе Српске у заједничким органима и да информишемо Савјет министара о мјерама које предузимамо како би смо довели БиХ у ситуацију да равноправно расправља са европским партнерима у вези са одлуком о привременим мјерама за увођење прелевмана и царина за свјеже и расхлађено месо јунади и свиња", рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министра.

Према његовим ријечима, министи из ФБиХ нису подржали ни информацију, нити закључак којим би се Министарство спољне трговине и економских односа обавезало да отвори суштинске преговоре са Европском комисијом у складу са чланом 39 Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Нису прихатили да Министарство спољне трговине и економских односа, и док трају преговори и консултације са Европском комисијом, може предложити одређену одлуку привременог карактера што би касније, кроз примјену члана 117 СПП-а, прошло и процедуру у самом Савјету за имплементацију споразума", истакао је он.

Кошарац је рекао да га забрињава такав однос, јер је класичан атак на примарну производњу у Републици Српској која је развијенија него у ФБиХ.

"Мислим да је то лоша порука мојих колега у Савјету министра. Нећу дефинитивно одустати од тога, јер је наше кретање искључиво у складу са међународним уговорима које БиХ има, у овом случају ССП. Мотивисани смо да третирамо ССП и обавеза нам је да преговарамо са европским партнерима, али нам је императив да заштитимо примарну домаћу производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ", нагласио је он.

Кошарац је подсјетио да је овакав приједлог доставила Влада Републике Српске на основу консултација са удружењима из Српске, али уз подршку удружења из ФБиХ.

"Данас имамо јединствен став удружења, односно пољопривредника да је неопходно увести прелевмане и царине. Једино се у БиХ из ЕУ може увести свјеже и расхлађено месо без икаквих такси. Све остале земље су заштитиле своју домаћу производњу", напоменуо је он.

Кошарац је одбацио аргументацију колега из ФБиХ када кажу да се противи Европској комисији увођењем привремених мјера или евентуалним измјенама ССП-а.

"Не желим да будем талац интереса ЕУ у БиХ, не желим да будем у функцији интереса политика ЕУ. Желим да заједно са својим колегама будем у функцији грађана Републике Српске и ФБиХ. Предлажемо оне мјере које ће, у овом случају, заштити домаћу примарну производњу у Републици Српској и ФБиХ", поручио је Кошарац.

Наводећи да Европа и њени представници у БиХ често износе неке ставове, он је упитао зашто би баш ти ставови били такви да се морају подржавати.

"Више пута сам указивао на приступ класичних комплекса наших људи да заговарамо неке веома важне ствари у интересу наших грађана. Увијек прихватамо и конзументи смо неких других одлука. Ово је био примјер да снагом аргумената и чињеница европским партнерима на сто ставимо чињеницу да желимо да заштитимо примарну домаћу производњу, наше интересе и наравно поступајући у складу са ССП-ом", оцијенио је Кошарац.

Он је поручио да неће одустати. "Имаћемо додатне консултације са предсједавајућим у вези с тим и у наредним данима ћемо сигурно ићи са даљим мјерама јер, мислим да је потпуно недупустиво да се на овакав начин третирају интереси домаће производње", констатовао је Кошарац.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана