Košarac: Ponašanje ministara iz FBiH - katastrofalno

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici Savjeta ministara ministri iz Federacije BiH (FBiH) nisu podržali informaciju o preduzetim mjerama radi aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

"I danas katastrofalno i neobjašnjivo ponašanje ministara iz FBiH. Shodno odluci Vlade Republike Srpske, a i primarno, naša obaveza je da zastupamo interese Srpske u zajedničkim organima i da informišemo Savjet ministara o mjerama koje preduzimamo kako bi smo doveli BiH u situaciju da ravnopravno raspravlja sa evropskim partnerima u vezi sa odlukom o privremenim mjerama za uvođenje prelevmana i carina za svježe i rashlađeno meso junadi i svinja", rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministra.

Prema njegovim riječima, ministi iz FBiH nisu podržali ni informaciju, niti zaključak kojim bi se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa obavezalo da otvori suštinske pregovore sa Evropskom komisijom u skladu sa članom 39 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nisu prihatili da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i dok traju pregovori i konsultacije sa Evropskom komisijom, može predložiti određenu odluku privremenog karaktera što bi kasnije, kroz primjenu člana 117 SPP-a, prošlo i proceduru u samom Savjetu za implementaciju sporazuma", istakao je on.

Košarac je rekao da ga zabrinjava takav odnos, jer je klasičan atak na primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj koja je razvijenija nego u FBiH.

"Mislim da je to loša poruka mojih kolega u Savjetu ministra. Neću definitivno odustati od toga, jer je naše kretanje isključivo u skladu sa međunarodnim ugovorima koje BiH ima, u ovom slučaju SSP. Motivisani smo da tretiramo SSP i obaveza nam je da pregovaramo sa evropskim partnerima, ali nam je imperativ da zaštitimo primarnu domaću proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", naglasio je on.

Košarac je podsjetio da je ovakav prijedlog dostavila Vlada Republike Srpske na osnovu konsultacija sa udruženjima iz Srpske, ali uz podršku udruženja iz FBiH.

"Danas imamo jedinstven stav udruženja, odnosno poljoprivrednika da je neophodno uvesti prelevmane i carine. Jedino se u BiH iz EU može uvesti svježe i rashlađeno meso bez ikakvih taksi. Sve ostale zemlje su zaštitile svoju domaću proizvodnju", napomenuo je on.

Košarac je odbacio argumentaciju kolega iz FBiH kada kažu da se protivi Evropskoj komisiji uvođenjem privremenih mjera ili eventualnim izmjenama SSP-a.

"Ne želim da budem talac interesa EU u BiH, ne želim da budem u funkciji interesa politika EU. Želim da zajedno sa svojim kolegama budem u funkciji građana Republike Srpske i FBiH. Predlažemo one mjere koje će, u ovom slučaju, zaštiti domaću primarnu proizvodnju u Republici Srpskoj i FBiH", poručio je Košarac.

Navodeći da Evropa i njeni predstavnici u BiH često iznose neke stavove, on je upitao zašto bi baš ti stavovi bili takvi da se moraju podržavati.

"Više puta sam ukazivao na pristup klasičnih kompleksa naših ljudi da zagovaramo neke veoma važne stvari u interesu naših građana. Uvijek prihvatamo i konzumenti smo nekih drugih odluka. Ovo je bio primjer da snagom argumenata i činjenica evropskim partnerima na sto stavimo činjenicu da želimo da zaštitimo primarnu domaću proizvodnju, naše interese i naravno postupajući u skladu sa SSP-om", ocijenio je Košarac.

On je poručio da neće odustati. "Imaćemo dodatne konsultacije sa predsjedavajućim u vezi s tim i u narednim danima ćemo sigurno ići sa daljim mjerama jer, mislim da je potpuno nedupustivo da se na ovakav način tretiraju interesi domaće proizvodnje", konstatovao je Košarac.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana