Како завршавају тужбе радника ЖРС: Грешке довеле до дуплих исплата

М. М. Б.
Како завршавају тужбе радника ЖРС: Грешке довеле до дуплих исплата

БАЊАЛУКА - Против “Жељезнице РС” крајем прошле године била су активна 152 судска спора у вриједности од 17,22 милиона марака, а због грешака у систему појединим радницима на основу посљедњих пресуда удуплане су исплате, док су други остали без ичега.

Од укупног броја спорова 126 је радних у вриједности од 1,15 милиона марака, док је 20 привредних спорова тешких 15,88 милиона, а преосталих шест стамбених у вриједности од 187.950 марака.

Вршилац дужности директора “Жељезница” Славко Глигорић истиче да су претходних година радници покренули велики број спорова против предузећа, те да су измирили све пресуде које су добили запослени и које су стигле на наплату.

- Због неких процедуралних и техничких разлога сада је дошло до неке грешке јер су појединим радницима чак два пута исплаћиване накнаде по истим пресудама, док су други изостављени из исплате по основу тих пресуда. Сада се покушава све то ријешити. Углавном сва судска потраживања смо обезбиједили - рекао је Глигорић и додао да поједини радници поново покрећу тужбе када је ријеч о новим законским актима  који се односе на скраћено пензионисање.

- Имамо ми стално тих поступака али они су сада у процесу реструктурирања предузећа обустављени. Сви ти поступци требало би да буду настављени ускоро  -  рекао је Глигорић.

И предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности “Жељезница” Златко Марин истиче да је дошло до грешке приликом исплате појединих пресуда радницима.

- Не зна се ко је крив, суд или управа. Ријеч о грешкама, било је истих људи са истим именом и презименом. Једнима је исплаћено, другима није. Сада то треба ријешити. Истражује се чија је то грешка.  Углавном ми имамо информацију да је новац за све те пресуде обезбијеђен - навео је Марин и додао да против предузећа подносе и нове тужбе, углавном због скраћеног пензионисања. Марин је нагласио да предузеће тренутно редовно исплаћује плате и остале накнаде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана